Facebook halka arz başvurusunu yaptı

Facebook'un bu hafta içinde halka açılabileceğini birkaç gün önce Wall Street Journal'ın kaynaklarına dayandırdığı haberini baz alarak sizlerle paylaşmıştık. Beklenen oldu ve Facebook halka arz için başvurusunu gerçekleştirdi. Facebook'un borsaya açılma öncesinde SEC'e sunduğu başvuru formunu buradan inceleyebilirsiniz.

Gerçekleşecek halka arz ile 5 milyar dolar elde etmeyi planlayan Facebook'un halka açılma sürecinde sunduğu dökümanlar sayesinde finansal durumu da su yüzüne çıkmış oldu. Mesela, bu dökümanlar sayesinde Facebook'un 2011 yılı içinde 3,711 milyar dolar gelir elde ederken 1 milyar dolar net kârı olduğunu gördük. Bu tür finansal ve kullanım bazlı verilerin detaylarını ve daha fazlasını haberin devamında paylaşıyoruz.

Halka arz için sunulan dökümanlara göre Facebook'un Aralık 2011 itibariyle 845 milyon aylık aktif kullanıcısı, 483 milyon ise günlük aktif kullanıcı bulunuyormuş. Önemli olabilecek bir bilgi de şirketin mobil kullanıcı sayısı. Dökümana göre Facebook'un aktif aylık mobil kullanıcı sayısı 425 milyon.

Aşağıda paylaştığımız ve halka arz için gönderilen S-1 formundan aldığımız grafiklerden Facebook'un aylık ve günlük aktif kullanıcı sayılarındaki artışı rahatlıkla görebilirsiniz. Ayrıca dünyanın farklı bölgelerine ait artışları da yine aşağıdaki grafiklerden inceleyebilirsiniz.

Facebook kullanıcılarının 31 Aralık 2011 tarihi itibariyle toplam 100 milyar arkadaşlık bağlantısı kurdukları, yılın son 3 ayında günde ortalama 2.7 milyar beğenme ve yorum gerçekleştirdikleri ve günde ortalama 250 milyon fotoğraf paylaşıldığı da dökümanda özel olarak belirtilmiş.

Aşağıda Facebook'un S-1 dökümanına eklediği görseli paylaşıyoruz.

Facebook'un yıllara göre gelirleri ve net kârı

Haberimizin girişinde 2011 yılında Facebook'un 3,711 milyar dolar gelir elde ettiğini paylaşmıştım. Merak edenler için şirketin 2010 yılında 1,974 milyar dolar ve 2009 yılında 777 milyon dolar gelir elde ettiğini de S-1 dökümanından sağladığım verilerden paylaşmış olayım.

Aynı şekilde şirketin 2011 yılında yakaladığı net kârı olan 1 milyar dolar da 2010 yılında 606 milyon dolar, 2009 yılında ise 229 milyon dolar olarak kayıtlara yansımış.

Facebook'un 2011 gelirlerinin %12'si Zynga'dan

Halka arz dökümanı kapsamında önemli bir detay özellikle dikkatimi çekti. Facebook'un 2011 yılındaki gelirlerinin %12'si tek bir firmadan, Zynga'dan sağlanmış. Dökümana göre 2011 yılında 3,711 milyar dolar olan gelirin, 3,154 milyar dolarlık bölümü reklamdan elde edilirken, 577 milyon doları diğer ödemelerden sağlanmış. Söz konusu diğer ödemelerden elde edilen gelirler 2010 yılında 106 milyon dolarken Facebook ödeme sisteminin entegrasyonu ile gelirlerde bu inanılmaz artış gözlemlenmiş.

Detayları paylaşmaya devam edeceğiz...

Facebook'un başvurusunu takiben hızlıca bu haberi ve S-1 formunda paylaşılan önemli detayları sizlere aktarmaya çalıştım. Şimdilik burada duruyorum...

Son derece uzun olan halka arz dökümanını ekibimizle birlikte incelemeye devam edeceğiz ve önemli noktaları paylaşacağız. Ancak şimdilik bu haberi daha fazla uzatmamak adına bir nokta koyuyorum.

İncelememize devam edip ayrı yazılar olarak tüm detayları sizlere sunacağız.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.