Windows 8 Temmuz ayında en düşük büyüme oranını gördü

Microsoft'un hibrit bir işletim sistemi Windows 8'in piyasaya sürüldüğü günden bu yana en düşük artış gösterdiği ay Temmuz ayı oldu.
Windows 8 Temmuz ayında en düşük büyüme oranını gördü

microsoft windows 8 pazar payiMicrosoft'un hibrit bir işletim sistemi Windows 8'in piyasaya sürüldüğü günden bu yana en düşük artış gösterdiği ay Temmuz ayı oldu.

Hem masaüstü bilgisayarlar ve hem de dokunmatik tablet bilgisayar için modern bir arayüz sunan Windows 8, Net Applications* verilerine göre Temmuz 2013'ü yüzde 5.4 pazar payı ile kapattı. Mayıs ayında % 4.2 olan bu oran geçen ay bu oran yüzde 5.10 idi ve 0.30 puanlık artışla Temmuz ayı Windows 8'in en az yükseliş gösterdiği ay oldu.

Windows yüzde 91.56'lık pazar payıyla (Mac OS 7.19, Linux 1.25) masaüstü işletim sisteminde kendisiyle yarışıyor. Güncel durumda Windows 7 44.49 pazar payıyla en popüler Windows sürümü olurken onu yüzde 37.19 pazar payıyla Windows Xp takip ediyor. Windows Vista'nın payı ise yüzde 4.24.

Windows 7'de küçük bir artış

Windows 7'nin de küçük (0.12 puan) bir artış yakaladığı Temmuz ayı, Windows 8'in halen beklenen sıçramayı yapmadığını gösteriyor. Diğer yandan Windows 8 uygulama dükkanının bu sürede kendini zenginleştirdiğini de söylemek gerek. Temmuz ayı başında Windows 8 uygulama sayısı 100 bine ulaşmıştı.

Bu rakamlardan ve gözlemlerimden çıkardığım sonuç, Windows 8'in pazar payının genel olarak yeni cihaz satın alımlarıyla arttığı yönünde. Geçen ay Windows 8'in pazar payını 0.83 puan ile en hızlı artırdığı ay olmuştu ki bunu da okulların kapanmasıyla bilgisayar alımlarının artmasına bağlayabiliriz.

Tabi bu satışlar ne kadar iyi olursa olsun bu durum Microsoft için pek de iyi satılmaz. Daha hızlı bir uyum için güncellemeler daha büyük önem taşıyor. Microsoft bu aşamayı geçtiğinde ise işi daha kolay gibi görünüyor. En azından Windows Blue olarak adlandırılan yeni Windows 8.1 sürümüne Windows Store'dan ücretsiz şekilde geçilebilecek.

*Net Applications 40 bin siteden 160 milyon tekil ziyaretçinin verilerini işliyor. Zaman zaman özellikle tarayıcı verilerini paylaştığımız Statcounter ise 15 milyar sayfa görüntülemesi üzerinden ölçüm yapıyor. Statcounter tarafından bakılacak olursa Windows 8'in pazar payı 6.61. 

Görsel Kaynak: TNW

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.