Biz Stone: Facebook ücretli bir model sunmalı

Biz Stone: Facebook ücretli bir model sunmalı

Twitter’ın üç kurucusundan biri olan fakat 2011’de ayrılan Biz Stone sonunda Facebook’u sevmeye başlamış. Şu sıralarda vaktinin ve enerjisinin önemli bir kısmını Jelly’ye kanalize etmiş olan Stone, bir blog yazısında Facebook ile olan ilişkisini kaleme almış.

Facebook’ta hesap oluşturduktan kısa süre gelen taleplerden bitkin düştüğünü anlatan Stone, ayrıca sosyal ağ sitesinin sayısız ayarlamasından bunaldığını fakat Jelly’deki eski Facebook çalışanları nedeniyle nasıl yeniden Facebook’a geri döndüğünden bahsediyor.

Her ne kadar Stone, Facebook’a alışmaya başlamış olsa da bir şikayeti var; reklamlar. Facebook reklamlarının yeterince faydalı ya da etkileşim sağlayacak özelliklere sahip olmadığından yakınan Stone’un Facebook’a bir de önerisi var; ücretli üyelik…

Stone, Facebook’u gerçekten seven ve aylık 10 dolar ödeyebilecek kullanıcılara ücretli ama reklamlardan arınmış bir servis sunulmasının faydalı olabileceğini düşünüyor. Üstelik basit bir matematik hesabı ile bunun aynı zamanda son derece karlı olabileceği görüşünde.

Kullanıcıların yüzde 10’u 10 dolar verse…

Stone, Facebook’un 1 milyar üyesinin sadece yüzde 10’unun önerdiği ücretli üyeliğe geçmesi durumunda sosyal ağ sitesinin aylık 1 milyar dolar ek gelir elde edebileceğini ve bunun da pek yabana atılır bir rakam olmadığı görüşünde.

Bu hesabı Biz Stone değil, yeni bir girişimci yapsa yatırımcılardan nasıl bir tepki alırdı çok emin değilim ama söyleyen Stone olunca çok fazla bir şey söylemek mümkün değil. Diğer yandan önerdiği ücretli model aslında Facebook’un aklından geçmeyen bir model de değil.

Hatırlayacağınız gibi birkaç ay önce Facebook’un aldığı bir patent ile ilgili bilgileri paylaşmıştık. 2011 yılında başvurusu yapılmış olan ve 2 yıl sonrasında ortaya çıkan patentte Facebook ücretli ve reklamsız bir sosyal ağ yapısının nasıl olacağını gösteriyor. Fakat bu konuda henüz atılmış net bir adım yok.

Bakalım Zuckerberg, daha önce kendisini Uzay Yolu’ndaki Mr. Spock’a benzetmiş olan Biz Stone’un bu önerisini ne kadar ciddiye alacak…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.