Apple Developer Center'a günlerdir ulaşılamazken, şirketten sonunda saldırı açıklaması geldi

Apple Developer Center'a günlerdir ulaşılamazken, şirketten sonunda saldırı açıklaması geldi

Yaklaşık olarak 3 gündür ulaşılamayan Apple Developer Center'la ilgili sonunda şirketten bir açıklama geldi. Dün gece itibarıyla tüm sertifikalı Apple geliştiricilerine iletilen e-posta'da Apple; geçen Perşembe gününden başlayarak Apple Developer Center'da güvenlikle ilgili bir sorun yaşadığını, kullanıcıların kişisel bilgilierine erişilebilmiş olabileceğini ve konuyla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade etti.

Hatırlarsanız son zamanlarda aralarında Twitter, Evernote ve LinkedIn'in de bulunduğu çok sayıda milyar dolarlık internet şirketi hacklenmiş ya da güvenlikle ilgili çeşitli sorunlar yaşamıştı. Söz konusu listeye eklenen son isim de Apple oldu diyebiliriz.

Güvenlik problemiyle ilgili olarak normal iTunes hesaplarının hiçbir şekilde etkilenmediğini, etkinlenen hesapların yalnızca Apple'ın sertifikalı yazılım geliştiricilerini kapsadığını belirtelim. Sertifikalı geliştiricilerin kredi kartlarıyla ilgili de herhangi bir risk bulunmazken, Apple'ın açıklamasında söylediği gibi geliştiricilerin isimleri ile e-posta adresleri kaptırılmış olabilir.

Apple yaptığı açıklamada ileriye dönük önlem amaçlı olarak tüm veritabanını yeniden yarattığını ve sunucu tarafındaki yazılımlarını da gözden geçirdiğini iletti. Apple'ın dün gece geç saatlerde yazılım geliştiricilere göndermiş olduğu e-posta'yı ise hemen aşağıda görebilirsiniz.

apple-dev-center-mail

Günlerdir ulaşılamayan Apple Developer Center, yazılım geliştiricilerin çok sayıda dokümantasyona, test ve yazılım aracına ve geliştirici forumlarına erişmesini sağlıyordu. Özellikle iOS ve OS X'in yeni versiyonlarına kısa bir süre kalmışken bu kesinti çok sayıda yazılım geliştirici ve şirketi olumsuz etkileyebilir. Ayrıca yazılım geliştiriciler Apple Developer Center'da yeni cihazlarını tanımlayıp test için bu cihazları kullanabiliyorlardı.

Tüm bunlara ek olarak yazılım geliştiriciler App Store'a uygulama gönderebilmek için gereken sertifikalarını da Developer Center'dan yönetiyorlardı. Apple bu konuyla ilgili olarak, bu süre içinde süresi geçen sertifikaları otomatik olarak uzatacağını açıkladı.

Apple Developer Center'ın ne zaman açılacağı konusunda henüz bir tarih yok. Yukarıda da belirttiğimiz gibi bu durum; hem sorunun uzun sürüp açıklamaların da tatminkar olmaması sebebiyle prestij olarak hem de yazılım geliştiriciler ve uygulama sahiplerinin olumsuz etkilenmesinden dolayı maddi&manevi sebeplerle Apple'ın başını biraz daha ağrıtacağa benziyor.

Konuyla ilgili resmi açıklama ya da gelişmelerde sizleri bilgilendirmeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.