Teknoloji devleri sizle ilgili hangi bilgileri topluyor, ne için kullanıyor?

Teknoloji devleri sizle ilgili hangi bilgileri topluyor, ne için kullanıyor?

İnternette mahremiyet ve anonimlik temel bir hak fakat internet kullanıcılarının büyük kısmı bu haklarına ne oranda korunduğunu net bir şekilde bilemiyorlar. Tüm dünyada internet okur yazarlığının aslında hala çok gelişmiş bir seviyede olmaması nedeniyle, kullanıcıların büyük kısmı kişisel verilerine kimin, hangi yöntemlerle ve ne amaçla eriştiğinin ayrımına varmakta zorlanıyor.

Baynote’un hazırladığı bir infografik bu konuya bir açıklık getirmesi açısından önemli. Baynote, 5 dev internet şirketinin size ait ne gibi verileri topladığını ve ne bu verileri amaçla kullandığını bir infografik üzerinde bir araya getirmiş. En düşüğünün piyasa değeri 28 milyar dolar olduğu Google, Facebook, Apple, Amazon ve Yahoo’nun kişisel bilgiler ile ilgili röntgenini çeken bu infografik ilk bakışta insana ürkütücü geliyor.

Fakat daha ürkütücü olan tüm kullanıcıların bu bilgileri gönüllü olarak veriyor olmaları…

Bu 5 şirket de kullanıcılara ait çok sayıda kişisel bilgiyi, farklı yöntemlerle elde ediyor ve çeşitli amaçlarla kullanıyor. Fakat bu yaptıkları yasa dışı değil çünkü kullanıcılarının her biri firmaların gizlilik sözleşmelerini kabul etmiş durumdalar. Kullanıcıların bu sözleşmeleri kabul etmeden okumuş oldukları varsayılıyor ama okuyanların sayısının çok, çok az olduğunu tahmin etmek zor değil.

İnfografikte teknoloji şirketlerinin kullanıcılara ait topladıkları 15 farklı veri var. Bunlar sırasıyla: Ad Clicks (Reklam tıklamaları), Browser (Tarayıcı), Device-Specific Information (Cihaza özel bilgi), E-mail Address (E-posta adresi), Face Scan (Yüz taraması), IP Address (IP adresi), ISP (İnternet servis sağlayıcısı), Location (Konum), Ad Name (Reklam ismi), Operating System (İşletim sistemi), Phone Number (Telefon numarası), Profile Information (Profil bilgisi), Search Queries (Arama sorguları), Third-Party Connect Data (Üçüncü taraf bağlantı bilgileri), Time, Date (Zaman, tarih).

Bu verileri takip etmek içinse infografikte 7 farklı yöntem kullanıldığına yer veriyor: Cookies (Çerezler), Device Tracking Technology (Cihaz takip teknolojisi), Double Click and Adsense (DoubleClick ve AdSens), Facial Recognition Software (Yüz tanıma yazılımı), Profile (Profilleme), Search Queries (Arama soruguları), Third parties (Üçüncü taraflar).

Baynote’a göre bu toplanan veriler şu 6 amaçla kullanılıyor: Location Services (Konum servisleri), Integrate Multiple Accounts (Birden fazla hesabı birleştirmek), Notifications (Bildirimler), Personalized Content (Kişiselleştirilmiş içerik), Target Advertising (Hedeflenmiş reklamcılık) ve Third Party Info Exchange (Üçüncü taraf bilgi değiş tokuşu).

İşte 5 büyük teknoloji şirketi için tüm bu konuları aşağıdaki infografikte bir arada görebilirsiniz (İnfografiği daha büyük görüntülemek için üzerine tıklayabilirsiniz).

sirketler-ve-mahremiyet-640

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.