iOS 7 ile birlikte mobil uygulama geliştiricileri ve tasarımcılar için neler değişiyor?

iOS 7 ile birlikte mobil uygulama geliştiricileri ve tasarımcılar için neler değişiyor?

Bu hafta başında gerçekleştirdiği The Apple Worldwide Developers Conference (WWDC) etkinliğinde çok sayıda yeni ürün ve servisini duyuran Apple, iPhone ve iPad'lerde kullanılan işletim sistemi iOS'un yeni versiyonunu da tanıttı: iOS 7. iOS 7'yi etkinliğin gerçekleştiği gece tüm detaylarıyla incelediğimiz yazımıza şuradan ulaşabilirsiniz.

Mobil dünyanın en önemli farklarından biri oldukça hızlı bir şekilde değişmesi ve oyuncuların da bu değişime ayak uydurmak zorunda olması. iOS 7 ile birlikte de hem iOS uygulama geliştiricileri hem de tasarımcıları için çok sayıda yenilik gündeme geldi.

Dilerseniz önce konuya tasarımcılar açısından bakalım. iOS 7 yazılımcılara değişiklikten çok yenilik getirirken durum tasarım tarafında öyle değil. Genel görünüm olarak yepyeni bir yapıya bürünen iOS 7'de ikonlar başta olmak çok sayıda yenilik söz konusu. Örneğin artık butonlarda border (çerçeve) bulundurmuyor. Drop-down yani liste gösterimleri de artık şeffaf.

iOS 7 ile ilgili en belirgin fark flat yani düz tasarıma geçiş yapılması. Bu da daha az gölge ve tasarımsal öğe kullanımı anlamına geliyor. Diğer yandan iOS 7'de fontlar, ikonlar ve renklerde de ciddi değişimler var.

yeni-flat-tasarim

Ayrıca iOS 7 ile birlikte aynı ekranda birden çok layer (katman) kullanımı mümkün hale geldi. Buna ek olarak iOS 7'de kullanıcıların cihazı tutuş açılarına göre farklı uygulamalar farklı görünümlere geçebiliyor. Son olarak bildirim ekranını açan kullanıcıların uygulamanızı arka planda görmeye devam edeceğini de paylaşalım.

Bunlara ek olarak tasarımcılar için Dribbble'daki iOS 7 çalışmalarına bakmak da oldukça faydalı olacaktır. Ama tabii ki en güzel kaynak Apple'ın ta kendisi. Ayrıca tahmin ediyorum kısa zaman içinde iOS 7 ile alakalı tasarımcıların iş yapma sürelerini hızlandıracak çok sayıda çalışma yine tasarımcılar tarafından paylaşılacaktır.

Yazılımcıları yeni SDK'de yaklaşık 1500 yeni özellik bekliyor

Ve gelelim konunun yazılım tarafına. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yazılım anlamında Apple'da çok sayıda yenilik söz konusu. iOS 7 ile birlikte yaklaşık 1.500 adet yeni özellik, geliştiricilere açılmış olacak. Bu arada Apple Developer hesabı bulunan geliştiriciler iOS 7'nin beta versiyonunu cihazlarına indirebilirler.

İlk olarak multi-tasking yani çoklu görev yönetiminden başlayalım. Çoklu görev yönetimi sayesinde uygulamalar arka planda çalışarak gerek işletim sistemiyle gerek ise diğer uygulamalarla iletişime geçebiliyor. Yeni gelen bir diğer özellik ise kontrol menüsü. Kontrol menüsünde wi-fi, Bluetooth, ekran parlaklık ayarları gibi şeyleri ayarlayabiliyorsunuz. Bunun yanında bildirim ayarları da eskisinden daha çok detayla ve değişik bir tasarımla iOS 7'deki yerini alacak.

iOS 7 ile gelen önemli bir yenilik de fotoğraf galerisinin iCloud kullanması ve daha sosyal bir hale gelmesi. Bunun yanında Safari de artık yeni tab yapısı ve iCloud Keychain entegrasyonuyla dikkat çekiyor. Siri ise iOS 7 ile beraber çeşitli üçüncü parti servislerle  ortaklığa gitmiş durumda.

ios-yedi-2-640x407

iOS 7'nin yazılım geliştiricilerin hayatına katacağı bir diğer yenilik ise uygulamaların artık otomatik olarak güncellenmesi. Özellikle Türkiye pazarı için uygulama güncelleme uygulama sahipleri için önemli bir sorun teşkil ediyordu. Bu yenilikle birlikte uygulamaların güncellenme oranında önemli bir artış olacaktır.

Tüm bunların yanında kamera uygulamasında yaşanan çok sayıda değişim ve iTunes Radio da oldukça dikkat çekici. Yukarıda da belirttiğimiz gibi yeni SDK'de yaklaşık 1500 yeni özellik bulunuyor. Ama bu 1500 yeniliğin yanında Apple'ın kendi varsayılan uygulamalarında gerçekleşecek yenilikler de uygulama geliştiricileri oldukça yakında ilgilendiriyor.

Tabii ki tüm bu yazılanlar konunun profesyonelleri için sadece bir başlangıç niteliğinde olacaktır. Yukarıda da söylediğimiz gibi Apple'ın uygulama onay aşamalarında sorun yaşamamak için bizzat Apple'a ait olan dokümanlar oldukça kritik.

(1. görsel: Dribble)

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.