Türkiye'nin ilk melek yatırım organziasyonlarından biri olan Galata Business Angels, ilki geçen yıl düzenlenen Yatırımcı Buluşması (Investor Meetup) etkinliğinin ikincisini, bugün Swissotel'de gerçekleştirdi.
Yenilikçi fikir sahibi olan girişimleri destekleyen GBA, yaptığı etkinlikle yabancı yatırımcıların da Türkiye'yi daha yakından tanımalarına fırsat vererek, girişimcilerle yatırımcıları buluşturdu.
GBA yatırımcı buluşmasının açılış konuşmasını, Galata İş Melekleri Başkanı Emre Kurttepeli yaptı. Açılış konuşmasında, GBA oluşumdan bahseden ve bugüne dek 11 girişime 2.5 milyon TL'nin üzerinde yatırım yaptıklarını aktardı.
Emre Kurttepeli'nin ardından günün ilk konuşmasını Disruption Capital'ın Yönetici Ortağı Micheal Parekh yaptı. Parekh'in ardından ise Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan sahneye çıktı. Türkiye'de ve İstanbul'da girişimcilikten sıkça bahseden Babacan, fırsat eşitliği konusunda konuşmasında pek çok kez değindi.
Türkiye nüfusunun yüzde 47.7'sinin internet kullandığını, son 4 yılda e-ticaretin 4 kat büyümüş olduğunu aktaran Babacan, Twitter ve Facebook'taki rakamlara da değinerek, Türkiye'nin nüfusuna oranla dünyada önemli bir konumda olduğunu aktardı. Girişimcilerin Türkiye ekonomisi için çok önemli olduğunu akataran Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, kısa bir süre önce yürürlüğe giren Bireysel Katılım Sermayesi Programına da vurgu yaptı ve Galata Business Angels'a, oluşumları için teşekkür etti.
Yatırımcı Buluşması Konferansı'nın ikinci bölümünde, Neustar Başkan Yardımcısı ve Uluslararası Telkomünikasyon Uzmanı Candace Johnson'ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Panelde, global ve yeni trendler konuşuldu. Panelin katılımcıları arasında FINA ve FIBA Holding Yönetim Kurulu Üyesi Murat Özyeğin, Intel Türkiye Ülke Müdürü Burak Aydın, Ventech ortağı Jean Bourcerea ve Angel Investment Network'ün kurucu ortağı ve Melek Yatımcısı James Badgett katıldı.
GBA'nın yatırım yaptığı girişimlerden bazıları sunum yaptı
Galata İş Melekleri'nin yatırım desteğini alan Socialplus.com, Joyfoodz.com, StilSOS.com ve Ustaeli.com, sunumlarını gerçekleştirdi. Girişimciler, burada yabancı ve yerli yatırımcılara girişimlerini tanıtma imkanı da buldular. Dilerseniz Webrazzi'deki haberlerinden GBA Meetup'ta sunum yapan ve GBA'dan yatırım alan girişimlerin yatırım haberlerini hemen hatırlayalım:
Sociaplus: Galata İş Melekleri’nden yeni yılın 2. yatırımı SOCIAPlus’a geldi
Joyfoodz: Galata Business Angels’ın Joyfoodz.com ve Sinaps.com yatırımlarına yakından bakış
StilSOS: Galata İş Melekleri’nden StilSOS’a 230 bin dolarlık yatırım geldi
Ustaeli: Galata İş Melekleri'nden Ustaeli.com’a yatırım geldi
Girişimlerin sunumlarını gerçekleştirmelerinin ardından m-Spark.org'un kurucu ortağı Ferhan Cook'un moderatörlüğünde bir panel gerçekleştirildi. Girişimciliğin sosyal etkisinin ve sosyal girişimciliğin konuşulduğu bu panelde TarımsalPazarlama.com'un kurucusu Tülin Akın, Ashoka Avrupa Ülke Direktörü ve Türkiye Sorumlusu Matthias Scheffelmeier, meselen.com'un kurucu ortağı Emre Danacı, Intel Türkiye Ortadoğu ve Afrika Bölgesi Kurumsal İlişkiler Direktörü Ferruh Gürtaş'ın katılımıyla gerçekleşti.
Etkinliğin son konuşmasını ise Priceline.com'un kurucusu ve CEO'su Jeff Hoffman gerçekleştirdi. Bir seri girişimci olan Hoffman, girişimciliğe geçiş hikayesini anlatarak, işten çıkış hikayesini ve girişimciliğe bir problemi çözmek ve dünyayı değiştirmek amacıyla başladığını aktardı.
Priceline.com'un 1999 yılında başlangıç hikayesinden bahseden Hoffman, girişimcilerin bir değer yarattığının altını çizdi. Şirketlerdeki CEO'lar gibi kahraman olmamaları, ancak bir rock yıldızı gibi hareket etmeleri gerektiğini söyledi. Bir şirket kurmakla, girişimcilik arasındaki farktan da bahseden Hoffman, bir şirketin kurulmasına yardım etmekle, bir girişimciye yatırım yapmak arasında bazı farklar olduğunu da belirtti. Edindiği birikimi girişimcilere geri vermenin zamanının geldiğini söyleyen Jeff Hoffman, pek çok farklı ülkede girişimcilere mentorlük yaptığını aktardı. Yatırımcıların, girişimcilere para verdiğini ancak bunun asla yeterli olmadığının altını çizen Hoffman, mentorlüğün de çok önemli olduğunu belirtti.
Jeff Hoffman, zamanla fikirlerinin değiştiğini artık girişimcilere bir yatırımcı gözünden finansal raporlar sormadığını, sunum görmek istemediğini ve girişimcilerin hayallerini ve hedeflerini dinlediğini aktardı. Böylece Hoffman, bazı değerlerin çok daha önemli olduğunu, ve girişim ya da bir iş planından ziyade, girişimcinin bu konudaki isteği, hayalleri ve bir şeyleri değiştirme isteğinin daha da öne çıktığını GBA Meetup katılımcılarına aktardı. Hoffman'ın konuşmasının ardından, etkinlik sona erdi.