Windows Phone'un pazar payı yükselişe geçti

Windows Phone'un pazar payı yükselişe geçti

abd akilli telefon pazari Mobil işletim sistemi pazarında iOS ve Android arasında kıran kırana bir rekabet olduğu malum. Bu iki rakibin anavatanındaki mücadele ise dünyaya da benzer şekilde yansıyor. Cep telefonu alanında dünyanın en büyük tüketici araştırma şirketlerinden Kantar Worldpanel verileriyle ABD pazarındaki güncel durumda dikkat çekici rakamlar var.

Şubat 2012 - Şubat 2013 tarihleri arasındaki pazar payı değişimlerini veren Kantar Worldpanel, aradan geçen bir yılda Android'in iOS'u geride bıraktığını ve pazarın yarısından fazlasına sahip olduğunu (yüzde 51.2) gösteriyor. Bu ikili arasındaki sıralama sürpriz değil ama alt sıralardaki değişimler dikkat çekici.

screen-shot-2013-04-01-at-2-11-25-pmKantar Worldpanel, Blackberry'nin (RIM) pazar payının 1 yılda 3.6'dan 0.7'ye düştüğünü gösteriyor ki bu düşüş Blackberry'i için tehlike çanlarının çaldığını gösteren bir gerçek. Neyse ki Blackberry de bunun farkında ve BB10 ile son çeyrekteki umut veren bir tablo çizmeye başladı.

Windows Phone'un pazar payı dünya çapında yükselişte

Geçen yıl yüzde 2.7 pazar payına sahip Windows Phone ise pazar payını yüzde 4.1'e yükseltmesiyle dikkat çekiyor. Bu da pazar payında yüzde 52 oranında bir artış olduğunu gösteriyor. Symbian'ın ve diğer mobil işletim sistemlerinin pazar payındaki gerileme Windows Phone'a yaramış görünüyor.

Windows Phone'un ABD pazarı dışında da pazar payını artırdığı da dikkatlerden kaçmıyor. Özellikle İtalya'da geçen yıla göre pazar payını yaklaşık 3 kat artıran Windows Phone küresel rekabette ABD pazarından daha avantajlı görünüyor.

Kantar Worldpanel'in mobil cihaz üreticileri arasındaki rekabet araştırması ise LG'nin Samsung'dan pazar payı çaldığına yer veriliyor ki bu noktada Google'ın son Nexus 4 akıllı telefon modelinde LG ile çalışmış olmasının altı çiziliyor.

iOS ve Android arasındaki çekişmenin önümüzdeki dönemde bu paralelde gideceğini düşünebiliriz. Diğer yandan özellikle Microsoft ve Nokia'nın etkili olduğu Türkiye gibi pazarlarda Windows Phone'un pazar payını daha da yukarılara çekeceğine inanıyorum.
Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.