Blackberry'nin son çeyrek kârı umut verici

Blackberry'nin son çeyrek kârı umut verici

blackberryResearch In Motion adından feragat ederek kendi kimliğine daha sıkı sarılan Blackberry, dördüncü çeyrek finansal sonuçları umut verici olarak nitelendiriliyor. Kanadalı şirket 2012'ün son çeyreğinde 6 milyon akıllı telefon sattı ve Mike Lazaridis'in 1 Mayıs'ta emekliye ayrılacağını açıkladı.

Blackberry'nin son çeyrek finansal sonuçlarına göre şirket 1 milyonu Blackberry 10 olmak üzere 6 milyon akıllı telefon sattı. Blackberry'nin artık pek ses getirmeyen tableti PlayBook ise 370,000 adet satış yapmış. Blackberry 1 milyon adetlik BB10 siparişi geçtiğimiz günlerde açıklanmıştı ve bu satışın son çeyrek sonuçlarına yansımadığını söyleyelim.

Aslında analistlerin beklentisi Blackberry'nin 1.1 milyonu BB10 tabanlı olmak üzere 7 milyon akıllı telefon satılması yönündeydi ama 2.7 milyar dolarlık satıştan elde edilen 94 milyon dolarlık kâr olumlu yorumlar alıyor. Zira Blackberry'nin geçen çeyrekteki kârı 19 milyon dolar idi.

Diğer yandan son çeyrek rakamlarına göre Blackberry kullanıcılarının sayısı 79 milyondan 76 milyona düştü. Burada dikkat edilmesi gereken nokta BB10'nin ABD tanıtımının son çeyrek bitiminden sonra yapılmış olması. Aynı şekilde BlackBerry Q10 da halen pazara sunulmuş değil.

RIM kurucusu emekliye ayrılıyor

Blackberry tarafındaki diğer bir gelişme ise eski adıyla RIM'in kurucularından Mike Lazaridis'in ortak CEO'luk görevinden sonra yönetim kurulundan da 1 Mayıs itibariyle çıkacak olması. Lazaridis'in Quantum Valley Investment adlı yatırım fonuyla ilgileneceği ifade ediliyor.

Blackberry'nin şu anki CEO'su Thorsten Heins şirketin yeniden canlanması için çalışırken Lazaridis'e dair övgü dolu sözler söylerken, Blackberry Z10'u tercih edenlerin yarısından fazlasının (%55) diğer platformlardan geldiğini yani işlerin yolunda gittiğini ifade ediyor. Bu yıl boyunca Apple ve Google tarafından gelecek hamlelerin pazarı nasıl etkileyeceği ise elbette hepimizde bir merak uyandırıyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.