2013'te bilişim yönetimini etkileyecek teknoloji eğilimleri

2013'te bilişim yönetimini etkileyecek teknoloji eğilimleri

İnternet artık takip edemeyeceğimiz kadar yoğun bir bilgi akışıyla hayatımızda. Bu durum bir yandan görkemli bir tablo çizerken bir yandan da çözülmesi gereken sorunları beraberinde getiriyor. Dolayısıyla Gartner da "bilgi/bilişim yönetimi" başlığı altında topladığı teknolojilerin 2013'te çok dikkat çeken konular arasında olmasını öngörüyor.

Gün geçtikçe hızlanan bir bilgi üretim bandı olan internetle başa çıkabilmek için Gartner'ın izlememizi önerdiği bilişim temelli teknolojiler şunlar.

1. Büyük Veri (Big Data): Artık sanal sunucularda hapsetmeye başladığımız bilgiler kolayca derlenemeyecek büyüklüklere ulaştı. "Büyük veri" kavramını vücuda getiren bu durum artık milyar dolarlara ulaşan bir yatırım hacmini ve büyük şirketlerin borsaya açılmasını tetikliyor.

Gartner'a göre büyük veri kavramı, yüksek hacim, yüksek hız ve yüksek çeşitlilikteki verilerin uygun maliyetli şekilde işlenmesini esas alıyor. Burada uygun maliyetten kasıt, işe harcanan paranın miktarıyla değil, yapılan işin şirkete sağladığı katkıyla ölçülüyor. Gartner'a göre büyük verilerden çıkardığınız sonucu şirketiniz için ayırt edilebilir bir fayda haline dönüştüremiyorsanız az para harcamış da olsanız paranızı çöpe atıyorsunuz.

2. Modern Bilişim Mimarisi (Modern Information Infrastructure): Modern bilişim mimarisinin temeli teknolojiye dayanmıyor. Önemli olan bilgi üretiminin her an ve her yerde doğru şekilde organize edilmesi, paylaşılması ve değiştirilmesi. Bu da bağımsız bir bilgi mimarisinin tesis edilmesi anlamı taşıyor.

 Information Management Framework
Information Management Framework

 3. Semantik Teknolojiler (Semantic Technologies): Yıllardır değeri tam olarak anlaşılamamış veya uygulamaya konulmakta güçlük çekilen konulardan biri de semantik (anlamsal) teknolojiler. Her türden bilgiyi nitelik ve nicelik açısından anlamlandırmak artık bilginin paraya çevrilmesi noktasında daha büyük önem taşıyor.

4. Mantıksal Veri Depoları (The Logical Data Warehouse): 25 yıllık bir geçmişe sahip veri deposu mimarisi artık bilgi işleme yönüne kayıyor. Yeni düşünce yapısı verilerin değişimini, taşınmasını ve birleşimini daha güçlü bir şekilde yönetme esasına dayanıyor.

5. İlişkisel Olmayan Veri Tabanlı Yönetim Sistemleri (NoSQL DBMSs): Veritabanı yönetim sistemlerinde bağımlı (ilişkisel) SQL temellendirmesinin terkedilmesi, webde ve mobilde bilgi yönetiminin hızlanmasını sağlayacak. Ancak ticari NoSQL sistemler, açık kaynak tarafına nazaran daha hızlı büyüyor. Bu sınırlı büyüme kurumsal yapılanmalarda belirgin olsa da Gartner 2013'te NoSQL sistemlere uyumun artacağı kanısında.

6. Bellek-içi Teknolojisi (In-Memory Computing): Üssel şekilde artan veri setlerini ve karmaşık işlemleri daha güçlü sorgularla daha hızlı bir şekilde çözümlemek 2013'te dikkat çekici olacak. Klasik mimarilerin aksine bellek içi hesaplamalar daha önce görülemeyen ve daha karlı fırsatlara kapı açabilir.

7. Bilişim Temelli Ünvanlar (Chief Data Officer and Other Information-Centric Roles): Tüm bu bilgi yönetimi odaklı teknolojik eğilimlerin getirilerinden biri de Bilişim Yönetim Şefi, Bilişim Yöneticisi gibi ünvanlar olacak. Elbette bu ünvanların üstlenilmesi için bilgi yönetimiyle ilgilenen bir ekibin kurulması gerekiyor.

8. Bilişim İdare Uygulamaları (Information Stewardship Applications): Kurumsal bilişim yönetiminde yer alacak bu uygulamalar günlük iş süreçleri arasında kendine yer bulacak. Daha anlamlı ve bağlamsal bir veri yapılandırması için tasarlanacak bu uygulamalar veri yönetiminde uzmanlaşmanın bir parçası olacak.

9. Bilişim Değerlemesi (Information Valuation/Infonomics): Her alanda olduğu gibi bilişim değerlemesinde de değer ve risk hesaplamalarının yapılacağı malum. Gartner, eldeki bilginin işler bir hale getirilmiş olmasıyla beraber maddi olmayan aktiflerin yani pazar/maliyet/gelir yaklaşımlarının da değerlemede rol alacağını ve bunların değerlendirilmesi gerektiğini paylaşıyor.

Görsel Kaynak: Wikipedia

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.