Windows Phone pazarı Nokia’nın elinde

Windows Phone pazarı Nokia’nın elinde

Son verilere göre 2012 Nokia için pek de iyi geçmedi. Fakat Finlandiyalı firma 2013’te bu durumu değiştirmeye niyetli, bunun için de Microsoft’un Windows Phone’una güveniyor. Bunun en önemli ispatlarından biri de AdDuplex’in son yayınladığı verilerde ortaya çıktı.

Şubat 2012 kullanım rakamlarına göre Nokia, Windows Phone pazarının çok büyük bir kısmını elinde bulunduruyor. AdDuplex’in kendi SDK’sını kullanan 294 farklı uygulamadan topladığı verilerden derlediği rapora göre Nokia’nın Windows Phone pazarındaki payı yüzde 78,13 oranına ulaşmış durumda.

Raporun Windows Phone 8 sürümü kullanımında Türkiye’ye de yer verilmiş…

Önce Windows Phone sürümlerinden başlayalım. AdDuplex’in paylaştığı veriler dünya çapında Windows Phone 8 kullanımının Şubat ayında önemli oranda artığını gösteriyor. Bir önceki dönemde yüzde 19 olan Windows Phone 8 (WP8) kullanım oranı, Şubat ayında yüzde 26’ya yükselmiş durumda. Windows Phone 7 (WP7) ise yüzde 74’e gerilemiş durumda.

Windows Phone Nokia

Bu rakamlara göre kabaca bir hesapla her 4 Windows Phone’lu cihazdan 3’ünde halen WP7’nin kullanılıyor. Fakat ülkelere bakıldığında WP8’in öne çıktığı bölgeler de var. Bunların başında Güney Afrika geliyor. WP8 yaygınlığının yüzde 90’ın üzerinde olduğu diğer iki ülke ise sırasıyla İsrail ve Türkiye.

WP7’nin yüzde 90’ın üzerinde paya sahip olduğu ülkelerin başında ise Meksika geliyor. Ardından liste Hırvatistan, Kolombiya ve Brezilya ile devam ediyor.

Windows Phone cihazlara bakıldığında ise ilk göze çarpan üretici pazarın yüzde 78,13’ünü elinde bulunduran Nokia. Ardından ise yüzde 13,67 ile HTC geliyor. Android ile büyük başarı yakalayan Samsung ise Windows Phone pazarının yüzde 6,23’üne ulaşmış durumda.

Windows Phone Nokia

Tek tek cihazlara bakıldığında en büyük paya sahip ilk altı cihazın tamamının Nokia olması da yukarıdaki veriler ışığında pek sürpriz değil. Bu açıdan bakıldığında ilk sırada yüzde 18 pazar payı ile Nokia Lumia 800’ü görüyoruz. Ardından ise yüzde 17 ile Nokia Lumia 710, yüzde 16 ile Nokia Lumia 610, yüzde 10 ile Nokia Lumia 920, yüzde 6 ile Nokia Lumia 900 ve yüzde 5 ile Nokia Lumia 820 geliyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.