Cep telefonundan Apple ve Samsung’un kar oranı yüzde 101

Cep telefonundan Apple ve Samsung’un kar oranı yüzde 101

Hemen belirteyim başlıkta hata yok. Canaccord Genuity’nin son araştırmasına göre cep telefonu pazarındaki 2012’nin son çeyreğindeki tüm karlılık oranının yüzde 101’i (yazı ile “yüz biri”) Apple ve Samsung’a ait. Daha da ilginci 2012 toplamına bakıldığında ise bu iki firmanın toplam karlılıkları, pazardaki toplam karlılığının yüzde 103’üne ulaşıyor.

Peki bu nasıl oluyor? Canaccord cep telefonu pazarının karlılık oranlarını hesaplarken zararda olan firmaları da hesabın dışında bırakmamış. Yani 2012’nin son çeyreğinde cep telefonundan zarar eden BlackBerry ve Motorola da eksi olarak bu denklemin içerisinde yer alıyorlar. Tek başlarına yüzde olarak ifade edilemeyecek fakat pozitif karlılığa ulaşan HTC, LG, Sony ve Nokia’yı da hesaba katınca ortaya çıkan manzara, matematiksel olarak kulağa biraz garip gelse de, sonuç olarak buraya varıyor.

İşte Canaccord’un matematiğin sınırlarını zorlayan ama oldukça dikkat çekici cep telefonu pazarındaki karlılık raporu…

Rapora göre Apple 2012’nin son çeyreğinde pazarda oluşan tüm karlılığın yüzde 72’sini elde etmiş. Samsung’un payı ise yüzde 29. Yukarıda bahsettiğim gibi tek tek yüzde olarak ifade edilemese de HTC, LG, Sony ve Nokia’nın toplam karları ise yüzde 1 civarında görünüyor. Bu durumda oluşan toplam yüzde 102’lik paydan BlackBerry ve Motorola’nun yüzde 1’lik zararlarını çıkardığınızda yüzde 100’lük toplam karlılık tablosu ortaya çıkmış oluyor.

2012 toplamına baktığımızda ise Apple’ın karlılık oranının yüzde 69 olduğunu görüyoruz. Samsung ise toplam karlılığın yüzde 34‘üne ulaşmış. Yıl genelinde gözle görünür oranda kar edebilen üçüncü firma ise yüzde 1 ile HTC. LG ve BlackBerry ise pozitif karlılıkta olmalarına rağmen yüzde hesabına etki edememiş durumdalar. Yıl genelinde Motorola ve Sony yüzde 1’er, Nokia ise yüzde 2 zarara uğramış durumda.

Apple Insider’ın hazırladığı aşağıdaki tablo tüm bu denklemi biraz daha anlaşılır kılabilir.

Cep telefonundan Apple ve Samsung’un kar oranı yüzde 101

Rakamlardan daha önemli olan ise bu tablonun gösterdikleri. Rapora göre satılan tüm telefonların yüzde 21,7’si Apple’a ait ama bu orana rağmen karlılığı yüzde 72 seviyesinde. Yani Apple’ın karlılık oranı satış rakamlarına göre çok iyi durumda. Samsung’da ise bu manzara biraz daha dengeli. Tüm satışların yüzde 28,9’una ulaşan Samsung pazardaki karın yüzde 29’unu elde etmiş.

Bu iki firmanın pazarı bu denli domine etmiş olması ise diğer firmalar için pek fazla hareket alanı bırakmıyor. Her ne kadar tekrar ayağa kalkmaya çalışıyorsa da BlackBerry ve Nokia gibi firmalar için önümüzdeki dönemler epeyce zorlu geçeceğe benziyor…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.