Oteller için sosyal medya pazarlama rehberi

Şu sıralar, erken rezervasyon indirimleri başladı. Hatta bitiyor bile. Hepimiz önümüzdeki yaz için tatil planları yaparken, oteller de kendini pazarlamak için tüm kanalları kullanıyor.

Oteller, birkaç yıl öncesine kadar sosyal medya kanalının pek de farkında değildi. Otellerin, internet ile haşır neşir olması, aslında biraz da online rezervasyon sistemleri ile birlikte gelişti. Aynı şekilde sosyal medya alanında, çok hızlı ve bilinçli büyüyen otel sektörü, bugün sosyal medyayı aktif bir pazarlama aracı olarak kullanıyor.

Peki oteller, misafirleri ya da potansiyel misafirleri için neler yapmalı? Müşteriler otelleri nasıl arıyor, otele nasıl ulaşıyor ve otelin internetteki varlığını keşfederek, sosyal medya hesaplarını nasıl inceliyor?

Öncelikle konuya biraz müşteri gözünden değinelim. Tatil, çalışan her birey için çok önemli bir konu. Tatilde amaç stres atmak. Bu yüzden dinlenmek, arınmak ve iyi bir tatil deneyimi yaşamak oldukça önemli bir konu. Zaten oteller de bunu sağlamak için var ve bu yüzden otel seçimlerini de genelde sorgulayarak, detaylara önem verip, kılı kırk yararak yapıyoruz. Önemli etken otelin bu iyi tatil deneyimini size sunması, konumu, fiyatı, kişiden kişiye değişe istekler neticesinde pek çok farklı varyasyon değerlendirilerek yapılıyor.

Otellerin kendini iyi yansıtması önemli

Otellerin sosyal medya stratejisine belirlerken, dikkatli olması gereken önemli noktalardan birisi de hangi amaçla olursa olsun kendilerini iyi yansıtması. Otellerin sosyal medyadaki birincil amaçları, kendilerini doğru şekilde yansıtmaları. Google'daki otel arama sorguları yoğun bir şekilde yapılıyor fakat, kullanıcılar bu sorgular üzerinden, ilgilendikleri otelleri tekrar aratarak, o otel hakkında daha detaylı bilgi almaya çalışıyor. Genelde, acente sitelerinden seçilen otellerin, karar aşamasında web siteleri, Facebook ya da Twitter hesapları da kontrol ediliyor. Yani otellerin müşteri çekme yolunda, en önemli kırılma noktalarından birisi burası. Burada potansiyel müşteriyi tutmak, onu tatili için sabırsızlandırmak çok önemli.

Görsellik ön planda olmalı

Hemen yukarıda da bahsettiğim gibi, müşteriyi karar aşamasında ikna etmek önemli. Bu yüzden kullanıcının nasıl bir tatil deneyimi yaşayacağını en iyi anlatan detaylar fotoğraf ya da video gibi görseller. Eminim hiçbir tatilci, bir sürprizle karşılaşmak istemeyecektir. Bu yüzden otelle ilgili her köşe başının değil ama, odaların ya da plaj, havuz, gece klübü gibi ortak alanların görsellerinin paylaşılması önem arz ediyor. Aynı zamanda bu görsellerin altı da doldurulmalı. Demek istediğim, güzel bir modelin, şezlongda uyuyor numarası yapması benim için bir anlam ifade etmiyor. Mesela yaz sezonunda, o günler içerisinde çekilmiş bir fotoğrafla, ortalama deniz suyu sıcaklığının paylaşıldığı, otelin (eğer varsa) Mavi Bayrak'lı olduğunu vurgulayarak bir içerik girmek çok daha mantıklı.

Jetsetter 4sq Badge'Gerçek şeyler' paylaşılmalı

Sezonluk oteller genelde kapalı oldukları zaman diliminde, otel bomboş olduğu esnada bir fotoğraf çekimi yapar ve bunu yıllarca kullanır. Halbuki artık devir, gerçek zamanlı içeriklerin güncel olarak otel boşken değil, doluyken paylaşılması. Hatta ve hatta, izin almak sureti ile gerçek misafirlerin görsellerinin paylaşılması. Otel fotoğrafçıları bunun için müsait aslında, misafirlerin etkinliklerdeki fotoğrafları çekilerek, bunlar otelin sosyal medya hesaplarında paylaşılabilir. Bu, hem o misafiri sosyal medyada oteli beğenmeye iter, hem de otel olarak fotoğrafının paylaşılmasına izin verildiği için ufak jestler yapılabilir. Gün içerisinde yapılırken ufak tefek etkinlikler de (su sporları, dart vs.) bu şekilde ön plana çıkartılabilir, bu etkinliklere katılım yükseltilebilir.

Oteller çok farklı konseptlere sahip. Bu yüzden otelin konseptini de iyi belirlemesi gerekiyor. Aile otelleri genelde çocuklar için aktivitelerini ön plana çıkartırken, daha butik konseptteki otellerin de özelliklerini betimlemeleri gerekiyor. Böylece, seçim aşamasında da müşterilerine yardımcı olmuş ve potansiyeli misafiri kendilerine bağlamış oluyorlar.

Yarışmalar

Instagram
Rixos'un Instagram yarışması için hazırladığı kolaj

Oteller genelde yarışmaları sıkça kullanıyor. Bahsettiğim gibi görsellik oldukça önemli. Bu yüzden oteller arasında Instagram yarışmaları oldukça revaçta. Bununla birlikte otellerin foursquare hesaplarını iyi takip etmeleri gerekiyor. Foursquare, Twitter veya Instagram üzerinden paylaşılan fotoğrafların hepsini takip etmeleri, bu fotoğrafları yükleyen kullanıcılar ile etkileşime geçerek, teşekkür etmeleri mutlaka gerekiyor.

Mobil uygulamalar

Oteller için bir de mobil uygulama konusu var. Çok gerekli olmadığını da belirtmekle birlikte, iyi tasarlanmış (JetSetter'ın iPhone uygulaması bu konuda benim çok beğendiğim, aşmış bir örnek) ve amaca hizmet eden bir mobil uygulamanın, oteller için önemli olduğunu düşünüyorum. Mesela golf sahası olan bir otelin, golf sahası için rezervasyonunu mobil uygulama üzerinden alması oldukça şık olabilecekken, 3 yıldızlı bir otel için mobil uygulamanın hiçbir getirisi olmayacaktır.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.