Mobil uygulama pazarlaması başlı başına bir rekabet alanı olmaya başlarken, ücretli mobil uygulamalar için kısa süreliğine fiyatı düşürme taktiği giderek rağbet görüyor. Peki bu pazarlama taktiği gerçekten işe yarıyor mu? Distimo yeni raporunu işte bu konuya ayırmış.
Aralık 2012'de önde gelen 10 ülkeyi dikkate alan Distimo, en 1 kez fiyatı düşen ve ilk 400 listesine arasına giren uygulamaları dikkate almış. Ortaya çıkan tabloya göre iPhone uygulamalarındaki fiyat düşüşlerin etkisi iPad tarafındakilerden daha büyük. Fiyat düşüşünden 5 gün sonra ortalamada kümülatif (katlanmış) indirme sayıları yüzde 1665 oranında artıyor. iPad tarafında bu artış yüzde 871'de kalıyor.
İşin kazanç tarafına baktığımızda ise fiyat düşüşünden 3 gün sonra iPhone için gelirler yüzde 95, iPad için ise yüzde 51 oranında artıyor. Fiyat düşürme taktiği uzun vadede hem satın almalarda hem de uygulama içi ödemelerde büyük etkiler sağlayabiliyor.
Fiyat yükselince indirme sayısı yarıya düşüyor
Uygulamanın fiyatı yeniden yükseldikten sonraki 5 gün içinde indirmeler, iPhone tarafında yüzde 46 kadar düşüyor. iPad tarafındaki düşüş ise yüzde 57 oluyor.
Genelde 1-3 dolar arasındaki uygulamalar fiyat indirimi yapıyor. iPad tarafındaki fiyat değişimlerinin yüzde 20'si ise 4 doların üzerindeki grupta seyrediyor.
Distimo fiyat düşürmelerin Android tarafında da benzer bir etki sağladığını ama Appstore kadar olmadığını paylaşıyor.
Kısa süre önce Appstore'dan mobil uygulama indirme sayısı 40 milyarı geçmişti. 2013 mobil uygulama pazarı için hiç olmadığı kadar hareketli geçecek ve muhtemelen Türkiye'de de Appmanya gibi yeni uygulamalar karşımıza çıkacak.
Raporun tamamına aşağıda göz atabilirsiniz.