Facebook, WhatsApp'ı satın alır mı?

1 milyar kullanıcıya sahip olmaktan daha iyisi ne olabilir? Tabi ki 2 milyar kullanıcı… Ve Facebook’un şimdiki hedefi bu. Zuckerberg de bu hedefe doğru ilerlerken yolun mobilden geçtiğini gayet iyi biliyor. 1 milyar dolarlık bir anlaşma ile Instagram’ı satın almasının altında yatan bu önemli neden, yeni dedikoduların ortaya çıkmasına da neden oluyor. TechCrunch’ın iddiasına göre Facebook’un bu yoldaki yeni hamlesi WhatsApp olabilir…

TechCrunch’ın konuya yakın kaynaklara dayandırdığı habere göre şu sıralarda Facebook ve WhatsApp olası bir satış üzerinde görüşmeler devam ediyor. Yani Facebook yıl sona ermeden ikinci bir sansasyonel satın almaya imza atmaya hazırlanıyor olabilir.

Peki gerçekten de Facebook, WhatsApp’i satın alabilir mi? Ya da belki de daha doğru soru; satın almalı mı?

Evet, Zuckerberg her fırsatta geleceğin mobilde olduğuna vurgu yapıyor. Dolayısıyla eğer Facebook yeni bir satın alma yapacak olursa bunun için mobil tarafta güçlü bir şirketi tercih etmesi oldukça yüksek bir ihtimal. WhatsApp’in dünya çapında yüzde fazla ülkede yaygın olması ve milyonlarca (TC’ın iddiasına göre 100 milyon) güçlük aktif kullanıcısı olması da, uygulamanın Facebook’un radarına girmesi için son derece uygun.

WhatsApp hem App Store’da hem Google Play’de yüz milyonlarca kez indirildi. 0,99 dolarlık fiyatı (Android için ilk yıl ücretsiz) ilk bakışta biraz düşük görünmesine rağmen yüz milyonun üzerinde 0,99 dolar toplamda gayet etkileyici bir geliri gösteriyor.

Wall Street bu işe ne der?

WhatsApp’in Facebook’un gelecek planları içerisinde yer almasını sağlayacak diğer bir detay ise işte bu gelir modeli. Facebook’un büyük oranda reklama dayalı geliri bugüne kadar Wall Street’i bunun başarılı ve sürdürülebilir bir iş modeli olduğuna ikna etmeye yetmedi. Fakat WhatsApp’i satın alıp ücretli bir uygulamaya ve bunun üzerine kurulabilecek yeni iş modellerine sahip olması, Facebook’un para piyasalarına biraz daha sempatik görünmesine de neden olabilir.

Tüm bu gerçekler WhatsApp satın almasının Facebook için son derece mantıklı olduğunu gösteriyor. WhatsApp ve benzeri mesajlaşma uygulamaları Avrupa ve ABD’de oldukça popüler ama asıl dikkat çeken gelişmekte olan ülkelerde büyüme hızları.

Bu açıdan bakıldığında aslında Facebook için WhatsApp’ın tek alternatif olmadığını da görmek mümkün. WhatsApp şu anda piyasada bu alandaki en büyük oyuncu gibi görünüyor fakat Facebook’un yayılma politikası düşünüldüğünde diğer bölgelerde daha hakim bir alternatifini satın alması daha mantıklı bir hamle olabilir.

Her halükarda Facebook’un mobildeki gücünü artırmak için ekstra bir şeyler yapması beklenen bir gelişme. Bir mesajlaşma servisini satın alması da bu plana uyuyor. Ama WhatsApp maliyeti ve diğer etmenler hesaba katılınca Facebook için en doğru tercih olur mu, buna kesin bir yanıt vermek zor.

Peki sizce Facebook, WhatsApp’i satın almalı mı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.