Bir ayda 40 milyon Windows 8 lisansı satıldı

Bir ayda 40 milyon Windows 8 lisansı satıldı

Microsoft’un yeni nesil işletim sistemi Windows 8, ilk üç günlük satış rakamlarına göre oldukça iyi bir başlangıç yapmıştı. Sadece 3 günde 4 milyon Windows 8 yükseltmesi satan Microsoft, yayınladığı bir blog yazısı ile bir ay içerisinde Windows 8 işletim sisteminin toplam 40 milyon lisans satışı rakamına ulaştığını duyurdu.

Bu oldukça etkileyici satışa ulaşmasında Microsoft’un yükseltme için fiyatları oldukça düşük tutmasının da rolünün büyük olduğu bir gerçek. Bunun da etkisiyle Microsoft, Windows 8 yükseltmelerinin, Windows 7 yükseltmelerini şimdiden geçmiş olduğunu söyledi.

Fakat buradaki belki de en önemli detay, bu lisanslarının tamamının son kullanıcıya yapılan satışlar olmadığı. Yani şu anda 40 milyon Windows 8 kullanıcısı olduğunu söylemek için henüz biraz erken...

Hatırlayacağınız gibi bundan kısa bir süre önce NetMarketShare’in Windows 8 kullanım oranlarına dair rakamları paylaşmıştık. Bundan bir hafta önceki rakamlara göre Windows 8’in yüzde 1’lik pazar payına ulaşmış olması da bu 40 milyon lisansın tamamının kullanımda olmadığının bir göstergesi.

40 milyon lisanstan daha önemli olan konu: Uygulamalar...

Buna rağmen 32 günde 40 milyon adet veya diğer bir deyişle günde ortalama 1,25 milyon adet lisansın satılmış olması kayda değer bir durum. Özellikle de uygulama geliştiriciler için. Çünkü Windows 8’in başarısını doğrudan etkileyecek olan detaylardan biri de zengin ve kaliteli uygulamaların yer aldığı Windows 8 uygulama mağazasına sahip olabilmesi.

Son rakamlara göre 20 binin üzerinde uygulamaya ulaşmış olan mağazadaki geliştiriciler arasında 25 bin dolar üzerinde gelir elde edenler bulunduğunu Microsoft son duyurusunda açıkladı. İşte muhtemelen bu duyuruda 40 milyon lisans satışından daha önemli olan veri bu.

Üstelik Microsoft bu konuda geliştiricilere daha cazip bir yapı sunabilmek için rakiplerinden farklı olarak satışlardan yüzde 30 değil, yüzde 20’lik bir pay alıyor. Buna rağmen 20 binlik uygulama adedi halen kullanıcıları cezp edilmesi açısından yeterli değil.

Bu 40 milyonluk potansiyel pazar daha fazla geliştiricinin bu pastadan pay almak için yeni uygulamalar geliştirmesini sağlayabilirse, aynı anda hem uygulama mağazası kullanıcılar için daha cazip hale gelecek, hem de geliştiriciler için pazar daha da büyümüş olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.