Google 400 milyon dolara kablosuz internet sağlayıcısı satın aldı

Google 400 milyon dolara kablosuz internet sağlayıcısı satın aldı

Bir süredir sessiz olan Google yeni bir satın almayla karşımızda. Google bu kez kablosuz internet sağlayıcısı bir şirketi bünyesine kattı. Satın alma bedeli 400 milyon dolar.

Kökleri 1983'e dayanan ICOA adlı şirket, havaalanları gibi yüksek internet trafiği çeken halka açık yerlere hizmet sunuyor. Kablosuz bağlantı noktası (wi-fi hotspot) tasarımı, kurulumu ve onarımı yapan ICOA'nın sahip olduğu veya işlettiği nokta sayısı 1500'ü buluyor. ABD'nin 45 eyaletine yayılan şirket, diğer kablosuz bağlantı noktası sağlayıcılarıyla da beraber çalışıyor.

Google'ın hizmetlerini göz önüne getirdiğimizde (SaaS, Chromebook, Google Car vs..) internete bağlılığını ve ürünlerini buluta çekmek istediğini açıkça görebiliyoruz. Daha önce Streetview çekimlerinde kablosuz ağ bağlantı noktalarının bilgilerine erişmesi nedeniyle davalık olan Google'ın son hamlesi de Kansas'taki fiber atağıydı.

Google'ın internet sağlama macerası

2006'da merkezi Mountain View'de 12 mil (yaklaşık 20km) çapındaki alanda ücretsiz kablosuz bağlantı hizmetiyle dikkatleri üzerine çeken Google, bu hizmeti halen sürdürüyor. ICOA'yı satın alması da bu hizmetin çapını genişletebileceğini gösteriyor. Google'ın daha önce kablosuz bağlantı konusundaki sponsorlukları bulunması Chromebook ile sunulan 12 adet uçuş içi internet bağlantısını anımsamamı da sağladı.

Uzaydan görüntü ve sinyal  alışverişine yönelik yatırımlar da yapan Google, bundan sonra ABD'lilerin internet servislerinden, cep telefonlarına, tabletlerine ve bilgisayarlarına kadar her şeyi sağlayacak gibi görünüyor. Sıradakiler ise akıllı arabalar ve gözlükler.

Ücretsiz internet sunmak kimin görevi?

Her şeyin buluta taşınmaya yöneldiği çağımızda bu alandaki diğer şirketlerin yatırımları da dikkat çekici ama Google'ın el attığı alanlar şaşırtıcı şekilde genişlemeye devam ediyor ve Steve Jobs'un yeni Apple kampüsü için kent konseyinin karşısına çıktığında meclis üyesine sarfettiği sözler aklıma geliyor.

Meclis üyesi Jobs'un özenerek hazırladıkları planı ve daha fazla yeşil alan vaadedildiğini gördükten sonra Jobs'a esprili bir dille ücretsiz internet de sunup sunmayacaklarını getiriyor. Jobs cevaplıyor;

- Vergileri biz ödüyoruz. O sizin göreviniz...

Güncelleme: Önce AllThingsD'nin ulaştığı kaynaklar sonrasında ise ICOA'nın CEO'su TechCrunch'a bu satın almayı yalanladı. Satın almaya dair yayınlanan basın bülteninin ise hangi amaçla servis edildiği henüz net değil.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.