Mozilla'nın mali durumu iyi Wikipedia ise yeniden bağış topluyor

Mozilla'nın mali durumu iyi Wikipedia ise yeniden bağış topluyor

İnternetin kar amacı gütmeyen kuruluşlarından Mozilla, olumlu bir mali tablo açıklarken mobilde sıkıntılar olduğunu da itiraf etti. Wikipedia ise yeniden bağış toplamaya başladı.

Geçtiğimiz hafta 8. yaşını kutlayan Firefox'un geliştiricisi Mozilla'nın operasyonel karlılığı 2010-2011 arasında 21.7 milyon dolardan 13.4 milyon dolara düşürdü.Buna rağmen gelirlerini yüzde 33 arttırarak 163.5 milyon dolara yükselmesi Mozilla için olumlu bir sonuç olarak yansıdı. Mozilla'nın en etkili ürünü olan Firefox'un 400 milyon kullanıcısı bulunuyor ve gelirlerin büyük bölümünü Firefox'a bağlı arama ortaklıklarından sağlıyor.

Google ile yaptığı anlaşmayı geçtiğimiz Aralık ayında 3 yıl daha uzatan Mozilla'nun üst düzey yöneticilerinden Mitchell Baker, parasal açıdan bir sorun yaşamadıklarının altını çiziyor. Ancak mobil taraftaki sorunlara da değiniyor.

Rakip platformlarda yer almak zor

Mobil işletim sistemlerinin sahiplerine karşı mücadele vermenin zor olduğunu söyleyen Baker, mobilde gereken başarıyı sağlamak için kullanıcıların eğilimine cevap vermek gerektiğini biliyor ve hem webde hem de mobilde çalıştıklarını paylaşıyor. Bildiğiniz gibi Mozilla bir taraftan da mobil işletim sistemi Firefox OS'un hazırlıklarını sürdürüyor. Her şey yolunda giderse 2013 başında Mozilla da kendi platformunu oluşturabilecek.

Wikipedia

Dünyanın en büyük ücretsiz bilgi kaynağı Wikipedia veya Türkiye'deki adıyla Vikipedi ise yeniden bağış toplamaya başladı. Hatırlarsanız Wikipedia 2011 başındaki yardım talebinden 16 milyon dolar toplamış ama Kasım ayında Jimmy Wales tekrar devreye girmişti. Dün görüntülenmeye başladığını gördüğüm yardım talebinde aşağıdaki satırlara yer veriliyor.

Vikipedi kar amacı gütmüyor, ama dünyada en çok ziyaret edilen 5. internet sitesi. Ayda 450 milyon kullanıcıya hizmet verdiğimiz için diğer büyük siteler gibi bizim de masraflarımız var: sunucular, elektrik, kira, programlar, personel ve hukuki danışmanlık. Bağımsızlığımızı korumak için, hiçbir zaman reklam almayacağız. Devletlerden destek görmüyoruz. Biz bağışlarla ayaktayız: En yaygın olanı 10 TL, ortalama is 50 TL. Eğer bunu okuyan herkes 10 TL verseydi, bağış kampanyamız bir saat içerisinde biterdi. Lütfen bağış kampanyalarını unutup, Vikipedi'ye dönmemize yardımcı olun.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.