Yerli ve yabancı birçok yatırımcının katıldığı 4iXchange 2012 sona erdi

Yerli ve yabancı birçok yatırımcının katıldığı 4iXchange 2012 sona erdi

Innovation Xchange: 4iXWebrazzi olarak bizim de medya sponsorlarından olduğumuz Innovation Xchange: 4iX etkinliği, 13-14 Kasım günlerinde İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü'nde düzenlendi. Global Girişimcilik Haftası bünyesinde İstanbul'daki organizasyonlar arasında en önemlilerinden biri olan 4iXchange, uluslararası yatırımcı ve fonların Türkiye ile ilgili olumlu düşünceleriyle öne çıktı.

Etkinlik Intel Capital'dan Barış Aksoy'un sunumuyla açılırken birinci gün Türkiye girişimcilik ekosistemine yönelik oturumlar ve girişimcilik sunumlarıyla geçildi. İkinci günün açılış konuşmasını yapan Bilgi Üniversitesi'nden Prof. Selime Sezgin, "Innovation and Education" isimli bir sunum gerçekleştirdi. Ardından sahneyi devralan isim ise Avrupa'nın en önemli yatırımcılarından Klaus Hommels oldu. 90'lardan itibaren ABD ve Avrupa'daki internet şirketlerinin değişimi ile sözlerine başlayan Hommels, her cümlesi bilgi dolu bir sunum gerçekleştirdi.

klaus hommels lakestar

Hommels, gelen bir soru üzerine girişimcilerin ABD'ye gitme, orada şirket kurma şansları varsa bunu değerlendirmeleri gerektiği önerisinde bulundu. Hommels'in ABD, Avrupa ve Çin'i kıyaslarken verdiği rakamlar ise oldukça ilgi çekiciydi. Hommels'in nufüs ve oluşan pazar büyüklüğünü kıyasladığı karşılaştırması şu şekilde:

  • Amerika Birleşik Devletleri: 300 milyon nüfus, 835 milyar dolar
  • Avrupa: 500 milyon nüfus, 9 milyar dolar
  • Çin: 1 milyar 300 milyon nüfus, 140 milyar dolar

Hommels'in üzerinde durduğu konulardan biri de Berlin oldu. Hommels, Almanya'nın nüfus ve ekosistem olarak öne çıkmasına, ayrıca maaşların da örneğin Londra gibi Avrupa'nın en önemli girişim merkezine göre çok daha düşük olduğuna değindi. Etkinlik programının tamamına ise şuradan ulaşabilirsiniz.

İkinci gün öğle arasından sonra gerçekleşen yatırımcılar arası sohbet oturumunda Türkiye Ekosistemi'ni Barış AksoyAli Karabey ve Barış Karadoğan temsil etti. Ali Karabey'in Yemeksepeti, Barış Aksoy'un ise Twitter örnekleri üzerinden "kaçırdıkları" yatırım hikayelerini anlatmaları oldukça akılda kalıcıydı. :) Barış Aksoy, sorulan bir soru üzerine girişimlere şu üç tavsiyeyi sıraladı: büyük vizyonu açıkça anlatabilmek, birim bazında ekonomiyi ispatlayabilmek ve harika bir takım kurabilmek. Ayrıca Aksoy'un oldukça güzel dersler çıkarılabilecek girişimci tanımı da şu şekildeydi: "Aradığımız girişimci sadece gözü kara işlere dalan değil, büyük bir depremin geleceğini tahmin edip, tsunami dalgalarının nerede olacağını hesaplayıp, doğru zamanı belirleyip, tehlikesini bilerek kendisinin 10 katı büyüklüğündeki epik dalgaya atlayarak kararlı bir şekilde süren sörfçü gibi birisi olmalı."

Etkinlik boyunca toplam 3 kere sahneye çıkan Barış Aksoy'a, etkinlik sonrasında izlenimlerini sorduk. Kendisinin görüşleri şu şekilde: "Güzel bir konferans oldu. Konferansın açılış konuşmasını inovasyon üzerine yaptım. Bu konuşmada inovasyon sürecini, bugün pazardaki büyük inovasyonları ve Türkiye için büyük pazarlar açacak heyecan verici birkaç fikri (kullanıcı arayüzündeki inovasyonlar, mobil sağlık inovasyonları, 3d printing inovasyonları ve robotlar) paylaştım."

Etkinlik sonunda değerlendirmesini aldığımız bir diğer isim de 212 Ventures'dan Ali Karabey oldu. Aynı zamanda etkinliğin 2. gününde konuşmacılardan biri olan Karabey'in görüşleri şöyle: "212 olarak, son bir ayda, Dublin, Tel Aviv ve Londra'da dört değişik konferansa katılıp yatırımcılarla biraraya geldik. Son iki gündür 4iXchange'de de edindiğim izlenim diğerleriyle aynı: Türkiye'ye ilgi var. Bu ilgiyi yatırıma çevirmek ise bizim elimizde. Global oyunculardan yatırım almak için iyi ekip ve büyük hedeflerle kurulmuş, global standartlarla yönetilen şirketlere imza atmamız gerekiyor, Türk girişimcisi ve onlara destek veren yatırımcılar olarak."

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.