Twitter için kendi video servisine sahip olmak ne anlama geliyor?

Twitter için kendi video servisine sahip olmak ne anlama geliyor?

Twitter 140 karakterle dünya fethetmeye devam ediyor. Sadece artan kullanıcı sayısı ile değil, yaygın kullanım şekilleri ile dijital iletişim alanında kendine çok özel bir yer edindi. Bu sırada kısa mesajlar çevresine kurduğu ekosistemini de sürekli olarak geliştirmeye çalışıyor. Photobucket ile anlaşarak fotoğraf servisini kullanıma açması bunun önemli örneklerinden biriydi.

AllThingsD’nin haberine bakılırsa Twitter bu yöne doğru bir adım daha atmaya hazırlanıyor. İddiaya göre Twitter kolaylıkla kısa videolar hazırlamak ve paylaşmak üzerine kurulu olan Vine’ı satın aldı. Halka açık kullanıma henüz geçmemiş olan Vine’ın artık Twitter’a ait olması, Twitter’ın kendi video servisini işletebileceği anlamına geliyor.

Ama bunu neden yapmak istesin ki?

Kontrol

Bunun birkaç nedeni var. İlki Twitter’ın iş yapma kültürü olarak kendini Apple’ı örnek alıyor olması. Daha önce bizzat Twitter’ın CEO’su Apple’ı bir akıl hocası olarak gördüklerini söylemişti. Apple’ın bu anlamda en karakteristik özelliklerinden birisi de kendi oluşturduğu ekosistem üzerinde tam kontrol istiyor olması.

Twitter üzerinden şu anda videolar paylaşılıyor. YouTube veya benzeri bir servise yüklediğiniz videoyu kolaylıkla Twitter üzerinden takipçileriniz ile paylaşmanız mümkün. Ama Twitter daha önce fotoğraf servisinde kısmen yaptığı gibi, video konusunda da daha fazla kontrol sahibi olmak istiyor. Bu kontrol hesaba katılması gereken ciddi yükler getirmesinin yanı sıra, Twitter için önemli fırsatlar da doğurabilir.

Kimin İşine Yarar?

Bugüne kadar 1 milyon dolar civarı yatırım almış ve 3 kişilik bir ekipten oluşan Vine’ın Twitter’a katılmış olması ilk aşamada belki de en çok sevinecek olanlar dünya yıldızları. Twitter’da ünlüler, özellikle de müzisyenlerin çok ciddi bir ağırlığı var. En çok takipçiye sahip olanlar listesinin tepesini büyük oranda bu şöhretler dolduruyor. Eğer Twitter onlara, hayranları ile video paylaşmak konusunda daha kolay bir yöntem, daha yüksek kontrol imkanları sunacak olursa müzik sektörü açısından olumlu karşılanacak bir gelişme olacaktır.

Fakat bu tabi ki buzdağının tepesindeki minicik bir nokta. Twitter’ın asıl derdi reklam verenlerle. Twitter bir yandan kullanıcılarının kullanım keyfini artırmayı hedeflerken, diğer yandan reklam verenlere daha zengin pazarlama araçları sunabilmek istiyor. 140 karakterlik düz metinlerin yerine, daha zengin içerikli tweet’ler gönderebilmek reklam verenlerin Twitter üzerinde daha etkili kampanyalar düzenlemesine katkıda bulunabilir ve bu sayede mikro blog servisinin de reklam gelirleri artabilir.

Neden Vine?

Twitter’ın herhangi bir video servisini değil, Vine’ı satın alması da altı çizilmesi gereken bir detay. Twitter internetin kısa mesaj servisi gibi çalışıyor. İnsanlar Twitter’daki içerikleri hızlı bir şekilde tüketmek istiyorlar. Dolayısıyla 10 veya 20 dakikalık videolar aslında tam olarak Twitter’ın yapısı ile uyumlu değil. Vine gibi sadece birkaç saniyelik videoları en hızlı şekilde paylaşmayı sağlayan bir servis büyük resme baktığımızda Twitter için çok daha uygun görünüyor. Sayıları çığ gibi artan mobil kullanıcıların da kablosuz ağlar üzerinden izlemeyi tercih edeceği videolar, tahmin edebileceğiniz gibi kısa olanlar…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.