Facebook Gifts: Facebook'tan e-ticarete ince bir giriş

Facebook Gifts: Facebook'tan e-ticarete ince bir giriş

Groupon'un ortalığı kasıp kavurduğu zamanlarda fırsat işine girip geri adım atan Facebook bu kez yeni bir maceraya giriyor. Üstelik fiziksel ürün satışıyla.

Facebook Gifts (Facebook Hediyeler) olarak adlandırılan ve şu an için ABD'de aktif olan yenilik kullanıcıların özel günlerde (veya istedikleri zaman) birbirine küçük hediyeler göndermesini sağlayacak.

Facebook daha önce bu işi sanal şekilde yapıyordu ama artık fiziksel ürün satışın farklı seçeneklerle kullanıcılarına sunacak. Her gün sosyal ağda belki yüz binlerce kez yapılan doğum günü kutlamaları da Facebook için daha anlamlı hale gelecek.

Ödemeler

Ödemeler elbette Facebook üzerinden yapılabilecek. Facebook Hediyeler uygulaması ile birine hediye gönderdiğinizde isterseniz o anda, isterseniz o kişi hediyeyi kabul ettiğinde ödeme yapılabileceksiniz. Ödemesi yapılan ama reddedilmeyen hediyelerin ne olacağını ise meçhul.

Rekabet

Bu yeniliği Facebook'un e-ticarete en keskin girişi olarak nitelendirdiriyorum ama 'sosyal alışveriş' olayını özellikle Facebook içinde uygulayan girişimlerin (mesela Findirim) Facebook ile arasının bozulacağı da malum. Tabii şimdilik bu durum ABD'deki girişimcileri tehdit ediyor.

Diğer yandan Facebook Kredileri'nin mağazada satılan ön ödemeli kartları ve markaların sağlayacağı hediye çekleri bu işin içine girecek mi, online oyunlar için bu tür hediyeler gönderilebilecek mi henüz bilmiyoruz. Ancak Facebook'un artık kullanıcılarının adres bilgilerini de doğru şekilde toplamaya başlayacağını söyleyebiliriz.

Ürün tedarikçilerinin Facebook gibi bir şirketle nasıl çalışacağını tahmin etmek zor ama yatırımcılar bu çıkışa borsada olumlu tepki verirse işler yolunda gidecektir.

Yorumlarınızı burada veya Facebook'ta yayınladığımız Facebook Gifts videosunun altında paylaşabilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.