Wall Street Journal'a göre ABD'nin 50 önemli girişimi

Wall Street Journal'a göre ABD'nin 50 önemli girişimi

Wall Street Journal bu yıl 3. kez risk sermayesi şirketlerince desteklenen ABD'nin 50 önemli girişimini listeledi. Farklı sektörlerden şirketlerin oluşturduğu listede online kullanıcıları hedefleyen girişimlerin payı geçen yıllardan az.

"Next Big Thing" (yeni büyük şey) başlıklı listenin ilk 3 sırası iş ürünleri geliştiren şirketlere ait. İlk sıradaki Genband telekom şirketlerine VOIP teknolojisi sağlıyor. İkinci sıradaki Xirrus kablosuz haberleşme ekipmanları, 3. sıradaki Tabula ise bir yarıiletken üreticisi bulunuyor.

Enerji sektöründen listeye giren olmadı

Son 3 yılda yatırım alan şirketlerin yer aldığı listede bu yıl geçen yıllardan farklı olarak hiç bir enerji şirketi bulunmuyor. Yine listenin üst sıralarında sağlık alanındaki bir şirketin yer almaması da bu yılın farklılıklarından.

5900 adayın değerlendirilmesiyle oluşturulan listedeki girişimler, yatırım toplama başarısı, büyüme hızı, ekip ve danışmanlarının değerlendirilmesiyle sıralanmış. Listedeki 50 şirketlerin yarısından fazlası da (29'u) da bu yıl ilk kez listeye girmiş.

Alan adı yatırımcısı listede

WSJ'nin seçimi 1 milyar dolar değerlemenin altındaki şirketleri dikkate aldığı için daha önce listesini paylaştığımız milyar dolar eden internet girişimleri bu listeye giremiyor ama yeni alan adı uzantıları konusunda en büyük yatırımı (307 yeni gTLD uzantısı için 56 milyon dolar) yapan Donuts Inc. dikkatimizi çekiyor. Donuts Inc. aynı zamanda listedeki en genç şirket olma ünvanını elinde tutuyor.

Birkaç tanıdık isim

Socialvibe.com, Etsy.com ve RockMelt'ten bahsetmeden geçmeyelim. Failblog gibi blogların sahibi Cheezburger Inc. listenin 28. sırasında. UberMedia listedeki en az yatırım alan şirket ki bu rakam da 26 milyon dolar gibi ciddi bir tutar.

Ayrıca elektronik imza teknolojisi sunan Docusign.com ve mobil ödeme girişimi Boku.com'da ilgi alanımıza giriyor.

Türkiye için bu tür bir liste yapmamız kaç yıl alır bilmiyorum ama 37'si Kaliforniya'dan çıkan şirketlerin tam listesini şurada detaylı olarak inceleyebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.