Mynet site içi aramasını Yandex'e devretti

Türkiye'deki 1. yılını dolduran Yandex Türkiye’nin Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ, Yandex'in bu yıl daha agresif bir büyüme göstereceğini paylaşmıştı. Bugün bu planların parçası sayılabilecek bir anlaşma gerçekleşti ve Yandex arama tarafında Türkiye'nin en büyük internet portalı Mynet ile anlaştı.

1 yılda arama motoru pazarında yüzde 1'lik paya ulaşan Yandex, Mynet ile yaptığı anlaşmayla Mynet.com'un arama altyapısını üstlenmiş. Ancak ilk akla gelen şekilde Yandex, site içi arama hizmeti değili Mynet üzerinden genel bir arama hizmeti sunuyor.

Daha açık anlatmak gerekirse, Mynet.com'daki arama satırında bir arama yaptığınızda Yandex.com.tr'de arama yapmış gibi oluyorsunuz. Tek fark karşınıza çıkan ilk sonucun Mynet'e ait alt servislerden olması ve bu linke tıklandığında alt servisteki arama sonuçları karşımıza çıkması.

Söz konusu anlaşmadan Mynet ve Yandex tarafı memnun görünüyor. Anlaşmanın süresi ve detayları ile ilgili bir açıklama yapılmadı ancak şu an için Mynet.com'da site içi arama bir tık daha uzaklaşmış oluyor. Varsayılan aramanın dışındaki seçeneklerde "sadece Mynet.com'da ara" gibi bir seçim sorunu çözebilir gibi görünüyor.

Hali hazırda Yandex'in "siteler için arama" hizmeti sunduğunu biliyoruz ama söz konusu anlaşmada Yandex'in bu hizmeti tam olarak kullanmadığını söyleyebiliriz. Dolayısıyla Mynet kullanıcılarına site içi arama konusunda nasıl bir tepki vereceği ve Yandex'in bu aramaları kendi arama sorgularına ekleyip eklemeyeceği merak konusu.

Aklımıza bu sorular takılsa da bu anlaşmanın özellikle Yandex için önemli olduğu malum. Zira Mynet Haziran ayında Comscore Türkiye’nin verilerine göre 17.2 milyon ziyaretçiye, Türkiye internet kullanıcılarının yüzde 73'üne ulaşmıştı. Mynet'te kullanıcıların 1/1000 oranında bir arama yaptığını varsayarsak Yandex 2. yılına 200 binin üzerinde arama sorgusu eklemiş olacak ve on binlerce kullanıcı Yandex arama deneyimini tatmış olacak.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.