Sizlere daha önce Mac platformunun oldukça popüler web geliştirme aracı Coda’nın mobil versiyonu olan Diet Coda’dan bahsetmiştik. App Store’da yerini aldıktan sonra oldukça beğeni gören uygulama, şu an en çok kullanılan mobil kod editörlerinden biri durumunda. Bu yazının konusu ise yaklaşık bir hafta önce App Store’daki yerini alan bir başka mobil kod editorü: Kodiak PHP.
İki iOS geliştiricinin yanında iki tane de grafiksel konular ve işin web tarafından sorumlu, toplam 4 ortağın projesi olan Kodiak PHP’yi diğer tüm editörlerden ayıran oldukça önemli bir konu var. Kodiak PHP, içerisinde yazdığınız PHP kodunu yorumlayarak yazdığınız kodun çıktısını yine uygulama içinde görmenize olanak sağlıyor.
Ayrıca uygulamanın arayüzü, dosya yapısı ve kod yazımı ile ilgili bulundurduğu ek özellikler de oldukça tatmin edici. Yalnız uygulama şu an Dropbox ya da FTP gibi herhangi bir dosya aktarım methodunu desteklemiyor durumda.
Kod şekillendirme ve keyboard/klavye eklentileri gibi "normal" bir kod editörünün de çok net bir şekilde sağlaması gereken özellikleri herhangi bir yardımcı altyapı çözümü kullanmayarak kendisi geliştiren Kodiak PHP, ayrıca tüm bu özellikleri Github üzerinden diğer iOS geliştiricilerle paylaşıyor. Özellikle keyboard yapısı oldukça beğeni toplayan Kodiak PHP, ilerleyen dönemde bu açıdan da diğer mobil editörlere ilham verebilir.
Kuruculardan Adam Horacek ile konuştuğumuzda kendisi şu an tam olarak Dropbox entegrasyonu üzerine çalıştıklarını ve kullanıcılardan gelen geri dönüşler üzerine PHP’ye ek olarak Python ve Ruby başta olmak üzere diğer programlama dillerine destek vermeyi planladıklarını belirtti. Tekrarlamak gerekirse şu an için Kodiak PHP’nin en büyük eksiği Dropbox veya FTP gibi bir yöntem kullanılarak çözülebilecek olan kod aktarımı gibi duruyor.
Uygulamanın ekran görüntülerini hemen aşağıda sizlerle paylaşıyoruz. Kodiak PHP'nin App Store'daki fiyatı ise 9.99 dolar.
Çek Cumhuriyeti’nde, Jablonec nad Nisou isimli bölgede, yaşayan 4 ortağın projesi olan Kodiak PHP, yukarıda bahsettiğimiz gibi üzerine eklenecek birkaç yeni özellikle birlikte çok önemli farklar yaratabilir ve mobil kod editörleri arasında ciddi bir yüzdeyi eline geçirebilir. App Store’da yayına gireli 7 gün olmuşken uygulama şimdiden birçok giderini karşılamaya başlamış durumda. Kodiak PHP’nin gelişimini yakından takip edip sizlerle gelişmeleri paylaşıyor olacağız.
Ayrıca uygulamanın geleceğini bir kenara koyacak olursak, kuruculardan Adam’ın da söylediği gibi Kodiak PHP şimdiden Çek Cumhuriyeti’nden 4 kişilik küçük bir ekibin, düşük bütçelerle önemli ürünler ortaya çıkarabileceğini ispatladı bile.