Node.js için bir başka "geleceğin teknolojisi" vakası diyebiliriz. Sunucu tarafında JavaScript dilinin kullanılmasına olanak sağlayan, Google Chrome'un da kullandığı V8 ve libUV temelli Node.js'i Ryan Dahl 2009 yılında geliştirmeye başladı. Günümüzde LinkedIn ve Ebay gibi devlerin kullandığı Node.js, son zamanlarda ülkemiz de dahil olmak üzere oldukça dikkat çeken, geleceğin değil tam da bugünün teknolojisi.
1995 yılında ortaya çıkan ve ilk yıllarında web sayfalarında dinamizmi sağlamak amacıyla kullanılan JavaScript, yazılım geliştiricilerin fazlasıyla aşina olduğu bir betik dili. Gelişen ve değişen internet dünyasında adeta başrol oyuncusu diyebileceğimiz bir noktaya gelen JavaScript'in temelini oluşturduğu önemli konulardan biri de Node.js. JavaScript'in event (olay) bazlı yapısı üzerine kurulan Node.js gerçek zamanlı web ve mobil uygulamalar için oldukça uygun bir yapıya sahip. Aynı zamanda çok kullanıcılı oyunlar için de Node.js'in bir başka yaygın kullanım alanı diyebiliriz.
Öte yandan Node cephesinde geçtiğimiz günlerde önemli bir gelişme yaşandı. PaaS (Platform as a Service) olarak hizmet veren önemli servislerden biri olan Engine Yard, Ruby on Rails ve PHP'den sonra Node uygulamalarını da desteklemeye başladığını açıkladı. Github üzerinde oldukça ilgi gören ve geçtiğimiz aylarda en "popüler" isim olan Node, böylelikle sıkça kullanılan PaaS servislerinde de önemli bir adım daha atmış oldu. Bir adım daha diyoruz çünkü bir başka PaaS servisi olan Heroku halihazırda Node.js destekliyor durumda.
Engine Yard haberini de verdikten sonra sizleri Node'un şu anki konumunu oldukça güzel anlatan bir infografikle baş başa bırakıyoruz.