Citigroup Facebook hisselerindeki kaybı için NASDAQ'a çatıyor

Citigroup Facebook hisselerindeki kaybı için NASDAQ'a çatıyor

Facebook'un peri masalı gibi başlayan borsa macerası kötüye gittikçe bazı yatırımcılar da çıkış yolu arıyor. Citigroup, yazdığı 17 sayfalık bir mektupla NASDAQ'a karşı sesini yükseltti.

Facebook hisselerinin 20 doların altını görmesi pek de beklenen bir durum değildi ve yatırımcıların hisse satmasına izin verilmesinin ardından ilk çıkışlar başladı. Facebook'un dışardan ilk yatırımcısı olan Peter Thiel (Paypal kurucu ortaklarından) bile hisselerinin büyük bir bölümünü Pazartesi günü 395.8 milyon dolara elinden çıkardı.

Tazminat bedeli arttı ama yetmedi

Daha büyük yatırımcıların isteğiyse NASDAQ'ın ilk gün yaşandığı iddia edilen sıkıntının bedelini ödemesi. Aslında yatırımcılar NASDAQ'tan önce 40 milyon dolarlık bir tazminat almayı başarmıştı. Ardından bu tutar 62 milyon dolara çıktı ama sular durulmuş değil.

Bu tazminattan memnun olan yatırımcılardan Citigroup, 17 sayfalık savunma (belki de hücum demeliyiz) metninde ortada daha büyük bir kayıp olduğunu iddia ederken NASDAQ'ı suçluyor. NASDAQ ise ihmalkarlık olmadığını ve düzenleyici konumu itibariyle sorumluluklarının sınırlı olduğunu söylemekle yetiniyor.

Citigroup'un kaybı 20 milyon dolar

Konuya yakın kaynaklar Facebook'un halka arzıyla yaşanan Citigroup'un 20 milyon dolar kaybettiğini paylaşıyor. Şüphesiz en büyük kaybı geminin kaptanı Mark Zuckerberg ve büyük hissedarlar yaşıyor ama yatırımcılardan UBS'in kaybı Citigroup'un çok üzerinde; 356 milyon dolar. Knight Capital'in kaybı ise 35.4 milyon dolar.

Facebook'un halka arzı başlangıç performansıyla son 10 yılın en kötüsü oldu ama gelişen olaylar da bir o kadar kötü görünüyor. Yatırımcıların merakla yükselmesini beklediği hisseler düşerken yatırımcıların elleri bağlı oturması da sancılı bir süreç doğuruyor. Diğer yandan Facebook'un değerinin yükselmesini istemeyen yatırımcıların neler yaptığı da merak uyandırıyor...

Görsel Kaynak: Valentin Flauraud - Reuters

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.