Facebook yatırımcılarına Nasdaq'tan 'özür' ödemesi

Facebook yatırımcılarına Nasdaq'tan 'özür' ödemesi

Halka arzını yapan Facebook daha ilk dakikalardan beri şansızlıklarla boğuşuyor. Önce Nasdaq endeksi teknik bir arıza yüzünden 30 dakika geç açılabildi. Ardından da ilk değerlemede aracı gfirmanın bazı bilgileri yatırımcılardan gizleyerek zarara yol açtığı iddialı geldi. Bu ikincisine yönelik açılan davalar sürerken Nasdaq arızasına ilişkin 'özür' mahiyetinde bir tazminatın ödenmesi gündeme geldi.

Olayı kısaca hatırlayalım. Tarih 18 Mayıs 2012. Saat 16.30. Facebook CEO'su Zuckerberg halka açılmak için gonga vuruyor. Ancak gelmiş geçmiş en yüksek değerle borsaya açılacak Facebook işlem görmeye başlayamıyor. Nasdaq borsasındaki 'teknik bir aksaklık şirketin işlem görmesini yarım saat engelliyor.

Bu durumdan şikayetçi olan Facebook yatırımcıları, aslında bir şirket olan Nasdaq'a zarar ettikleri için dava açmıştı. Yatırımcıların iddia ettikleri olumsuz etkilenen hisse sayısı 30 milyon civarında. Bu olaydan sonra Nasdaq, suçlamayı kabul etmişti. Nasdaq CEO’su Robert Greifeld, Facebook’un ilk işlem gününde kote oluşunda hata yaptıklarını kabullenici sözler etmişti.

O günden sonra harekete geçen CEO Robert Greifeld, mahkeme kararını durdurmak için davacı yatırımcılarla anlaşma yapmak için teklifte bulunmaya başladı. Greifeld'in zarar eden yatırımcılara tekliflerinin toplamı 40 milyon dolar civarında.

Yapılan teklifin yatırımcılar tarafından reddedilmesi muhtemel seçenekler arasında. Ancak olayın düzenleyici kuruluş olan SEC'e yansıması Nasdaq'ın başını derde sokabilir. Nasdaq davadan zararlı çıkmamak için elinden geleni yapacağını düşünüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.