Oracle ve Google davasında sürpriz gelişme

Oracle ve Google davasında sürpriz gelişme

Google ve Oracle arasında uzun zamandır devam eden davada artık sona yaklaşıldı. Mahkemeden çıkan son karar Google’ın Oracle’a ait olan hakları ihlal etmediği yönündeydi ve bu karar Google için bir zafer olarak yorumlanmıştı. Fakat o haberimizde de belirttiğimiz gibi davanın son detayları ile kararı vermek için jüriye gerek olmadığı ve sonucu hakimin belirleyeceği açıklanmıştı.

Bu konudaki son karar beklenirken, davaya bakan hakim William Alsup her iki tarafı da şaşırtan beklenmedik bir açıklama yaptı ve hem Oracle’a, hem de Google’a bu kararla ilgili kamuoyunda kanaat oluşturan kişilerden hangileri ile finansal bağlantıları olduğunu sordu.

Yani daha net bir ifade ile hakim; Oracle ve Google’ın davayı etkileyebilecek kişilerden hangilerine ödeme yaptığını öğrenmek istiyor…

Dava başladığından beri pek çok farklı yayın organında konuyla ilgili sayısız haber ve yorum yayınlandı, hakim bunların bir kısmının bağımsız yorumlar değil, davada taraf olan firmalar tarafından ücret karşılığı yazdırılmış veya bir çıkar çatışması nedeniyle taraflı olarak yazılmış olabileceğini düşünüyor.

The Verge’in haberine göre şu an için sadece bir kişinin, FOSS Patents adlı blog’dan Florian Mueller’ın yazdığı yorumların tarafsız olmayabileceği konuşuluyor. Oracle bunu kabul ediyor ama Google’ın da bu konuda açıklaması gereken isimler olduğunu söylüyor.

Her halükarda hakimin bu sorusu ile birlikte Google – Oracle davasında yeni ve ilginç bir dönem başlamış oldu. Tarafların bu soruya yanıt vermek için 17 Ağustos’a kadar vakti bulunuyor. 17’sinden sonra ise dava ile ilgili tüm gidişat değişebilir…

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.