Türkiye'de e-kitapların tüm sektöre oranı binde 4

Türkiye'de e-kitapların tüm sektöre oranı binde 4

Son günlerde yatırım alacağı konusunda bazı duyumlar aldığımız idefix, hem kendi durumu hakkında, hem de e-kitap pazarı hakkında yorum yapabileceğimiz bazı bilgiler açıkladı.

Piyasaya çıktığı dönemde App Store'da 1. sıraya yerleşen İdefix'in iPad uygulaması “Kitaplık” uygulamasını kullananların sayısı, geçen yıla göre 4 kat artmış ve 150.000 kişiye ulaşmış. E-kitap satışlarını tetiklemek için e-mürekkep teknolojisine sahip e-kitap okuyucularını da satan idefix bu cihazların satışının da 40.000’e ulaştığını eklemiş.

Hatırlarsanız İdefix Nisan 2010'da e-kitap evrimine ayak uydurmaya başladığında oldukça heyecanlanmıştık ama aradan geçen sürede e-kitap fiyatlarının yüksekliği hayal kırıklığı yaratmıştı. Türkiye'de e-kitap satışları her ne kadar artsa da idefix'in e-kitap pazarının tüm sektöre oranla verdiği şu rakamlar bu sıkıntıyı doğrular nitelikte;

E-kitap satışlarının tüm sektöre oranı ABD'de yüzde 13, İngiltere'de yüzde 6, Fransa’da yüzde 1,8, Almanya’da yüzde 1, Türkiye'de ise sadece binde 4.

Yeni bir okuyucu dalgası geliyor

İdefix, sektörün lider oyuncularından biri olarak değişimi sağlasa da, aynı ölçüde bu düşük oranın sorumlularından biri olarak görülebilir. Zira 2 yıl içerisinde, Kitaplık uygulaması vasıtası ile e-kitap okuyan kişilerin yüzde 84’ü idefix’e yeni üye olmuş. Yani e-kitap heveslisi bir kitle var bu kitlenin daha hızlı büyümesi için fiyatların biraz daha düşmesi gerekiyor.

İdefix direktörü Bora Ekmekçi de e-kitapların avantajlarından bahsederken en büyük avantaj olarak yüzde 30-40 oranında daha ucuz olmalarını gösteriyor. Yani idefix yönetimi de beklediğimiz katalizör etkiyi önümüzdeki dönemde sağlayacak noktanın farkında ama çeşitli sebeplerle değişim biraz ağırdan alınıyor.

Ekmekçi, Türkiye'de online kitap satışlarının henüz yayıncılık pazarında yüzde 3 gibi küçük bir paya sahip olduğunu da ekliyor. ABD'de ise bu oran yüzde 20'ler seviyesinde. E-ticaret istihdam raporumuzda 18 kişilik bir ekiple hizmet verdiğini öğrendiğimiz idefix, Türkiye'de e-ticaret'in toplam perakende ticaret içindeki payını da yüzde 6 seviyesinde gösteriyor ve e-kitap pazarının potansiyelini bir de bu yönden görüyor.

Bakalım yıllık yüzde 35 oranında büyüdüğünü açıklayan idefix, önümüzdeki dönemde e-kitap fiyatlarını nasıl değiştirecek ve bu paralelde nasıl bir büyüme sağlayacak...

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.