Microsoft Imagine Cup şampiyonu EnableTalk işaret dilini konuşmaya çeviriyor

Microsoft Imagine Cup şampiyonu EnableTalk işaret dilini konuşmaya çeviriyor

EnableTalkMicrosoft’un Türkiye’de de her sene düzenlenen Imagine Cup yarışmasını duymuşsunuzdur. Yarışmanın bu yıl Sydney'de organize edilen final ayağında, en önemli kategorilerinden olan Yazılım Tasarımı'nda birinciliği, Ukrayna'dan quadSquad'in, işaret dilini ses ve yazıya çeviren EnableTalk adlı projesi aldı. Proje özellikle sosyal sorumluluk yanıyla oldukça ilgi gördü.

Aynı okuldan mezun, üçü yazılımcı biri de tasarımcı olan 4 kurucu ortağın projesi olan EnableTalk, üzerinde özel sensörler ve hareket algılayıcılar bulunan bir eldiven ile işaret dilini sesli ya da yazılı sözcüklere dönüştürmeyi mümkün kılıyor. Teknolojik olarak geçmişte de üzerinde birçok çözüm geliştirilen text-to-speech (yazıdan söze aktarım) motoru ile işaret diliyle anlatılanlar söze dökülüyor. Üstelik tüm bu sistem Bluetooth teknolojisi ile akıllı telefonlara da entegre edilebiliyor. Şu an için Windows Phone ile entegrasyon mümkün gözükmese de EnableTalk'un yarattığı bu etki ile ilerde bu konuyla ilgili bir haber alabiliriz.

EnableTalk’u farklı kılan yanlardan biri de benzerlerine göre oldukça düşük bir maliyete sahip olması. Öyleki benzer çözümlerin ortalama ücretleri 1200 dolar civarındayken EnableTalk için bu rakam 75 dolar düzeyinde. Bu durum özellikle sosyal sorumluluk yönü çok fazla olan bir proje için kuşkusuz önemli bir artı. Üstelik ortalama 1200 dolar maliyeti olan ürünlerin EnableTalk’da olduğu gibi yazılımsal bir üçüncü cihazla entegre olamadığını da hatırlatalım.

EnableTalk team

Tahmin edebileceğiniz gibi 75 ülkeden 350 öğrencinin katıldığı yarışmada birinciliği EnableTalk ekibi kazandı. 25 bin dolarlık ödülün de sahibi olan ekibin, arkasındaki Microsoft desteği ile geleceği oldukça parlak gözüküyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.