10 milyon üye barajını aşan GROU.PS büyümeye başladı

10 milyon üye barajını aşan GROU.PS büyümeye başladı

2011'in Ağustos ayında kendini ciddi şekilde yenileyen ve 4,9 milyon dolarlık yeni bir yatırım aldığını açıklayan GROU.PS, son yıllarda devam eden kötü gidişi tersine çevirmeye başlıyor.

Emre Sokullu'nun kendi blogunda yazıyla geçtiğimiz haftalarda 10 milyon üye barajını aşan ve 230 binden fazla gruba ev sahipliği yapan Groups'un yeniden büyümeye başladığını öğrendik ve detaylı bilgiler aldık.

GROU.PS kurucusu ve CEO'su Emre Sokullu'nun paylaştığına göre 2005'te kurulan girişim son zamanlardaki düşüşün önünü kesen gerçekler yatırım ve yenilenmenin vermiş olduğu güç.  Sokullu'nun paylaştığı Alexa grafiğine göre de 2010 ve 2011'i düşüşle geçiren GROU.PS, bu yıl Ocak ayı ortasından itibaret bir büyüme yakalamış.

Em hızlı yükseliş gelir kaleminde

Emre Sokullu'nun aktardığına göre abonelikli modele geçişteki teknik sorunları ancak 2011'in 2. yarısında çözülmüş. Blogda her alanda bir yükseliş olduğu (grup sayısı, üye sayısı, trafik vs..) da söyleniyor ki, öğrendiğimiz kadarıyla en hızlı büyüme gelir tarafında olmuş.

Sadece bireysele yönelik GROU.PS'ta (kurumsal olmayan tarafta) aylık yüzde 20'ler civarında bir ilerleme kaydedilmiş. Tabii bu hızlı büyüme GROU.PS'un gelir modeline yeni yeni odaklanmaya başlamasıyla ilgili. Diğer yandan bu büyümede alınan yatırımlara paralel olarak reklam gücünün etkili olduğunu da Sokullu'dan öğrendik.

Şu an kendi kazanç performansından mutlu olan GROU.PS kendini finanse edebilir konuma gelmiş. Daha fazla büyüme yolundaki gerekli finansmanı karşılamak için de farklı planlar çizilmeye başlanmış.

Facebook etkisi kendini gösteriyor

Faceboook benzeri temasının ciddi bir etkileşim getirdiğinden bahseden Emre Sokullu, Alexa verilerine blogunda yer verirken bu 3. parti servislerde tüm trafik ölçümlerinin yapılmadığını da eklemiş. Örneğin Lagbook.com gibi kendi alan adına taşınan başarılı grupların trafiği bu ölçümlerde görülemiyor.

Alexa'da da görülen yurtışındaki artış sadece Amerika verisi için Compete'e de yansımış görünüyor. Yani Groups yurtışında büyüdüğü net olarak görülebiliyor.

Türkiye'de GROU.PS ne durumda?

Türkiye'deki artışın diğerlerinden eksik veya fazla olmadığını aktaran Emre Sokullu, toplam trafiğin yüzde 3'ünün Türkiye'den olduğunu ve göze batan bir değişim yaşanmadığını söylüyor. Bunu 'reseller' işbirlikçilerinin olmamasına bağlıyor* ve İngilizce dışında hafta içi her gün canlı Türkçe destek verildiğinden bahsederek Türkiye'de bireysel kullanımın artmasını beklediğini söylüyor.

Bu arada yine Alexa bazında Ning'in trafiği de düşüşte görünüyor. Compete'e göre de ücretsiz modeli kapatmasıyla yaşanan düşüşün yukarı çekilemediği dikkat çekiyor.

"Sosyal CRM'e inanıyoruz"

Kendi sosyal ağınızı oluşturmanıza imkan veren GROU.PS, Şubat ayında paylaştığımız kurumsal alana yaptığı açılımla da Türkiye'deki operasyonlarından geri dönüş almaya başlamış ve Sokullu "Sosyal CRM'e inandıklarını aktarıyor.

Özellikle Türkiye'de büyüyen ekibiyle kurumsal tarafa yönelen GROU.PS'un kurucusu bu konuda Türkiye'deki en iyi bilgi/tecrübeye sahip olduklarını da söylüyor ve Türkiye'nin lider ve öncü firmalarnın bu platforma "akmaya başladığını" sözlerine ekliyor.

Kurumlara GROU.PS'u kendi sunucularına kurulum imkanı verilmiş ve dolayısıyla sadece SaaS (servis olarak sunulan yazılım) olarak kullanma zorunluluğu ortadan kaldırılmış.

"Rotayı e-ticaretten SaaS'a çevirmeliyiz"

Türkiye'nin en eski ve yurtışına açılan girişimcilerinden olan Emre Sokullu son olarak GROU.PS'tan bağımsız bir görüş de paylaştı ki bu aslında görmek istediğimiz ama sektörün henüz olgunlaşmamasına bağladığımız bir durum. GROU.PS'un büyümesini önümüzdeki dönemde takip edeceğiz. Sokullu'nun düşündüren son sözleriyle bu yazıyı sonlandıralım;

Türkiye'deki e-ticaret ve reklamla destekli suni büyüme stratejileri bence doyuma ulaştı. Her an patlamak uzere olan bir balon içindeyiz. Türk gençlerini kapital yoğun e-ticaret yerine, emek yoğun SaaS'a özendirmemizde fayda var; kendi içimizden değer ancak o şekilde yaratabiliriz. Biz güzel sonuçlar alıyoruz ve deneyimlerimizi gençlerle paylaşmaktan her zaman mutlu olurum.

Hatırlatmak gerekirse Emre Sokullu 20 yaşında ilk canlı Türkçe Linux dağıtımı Turkix'i yazmış ve kâr amacı gütmeyen açık kaynak çalışmalarını Armador AS adlı işletim sistemi altına almıştı.

*GROU.PS altyapısını yeni kullanıcılara ulaştırmak için işbirliği yapmak isterseniz "business groups-inc.com" adresinden iletişime geçebilirsiniz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.