Sizlere daha once de bahsettiğimiz Kickstarter için dünyanın en başarılı “crowdfunding“, yani topluluk destekli yatırım toplama, sitelerinden biri diyebiliriz. Bilmeyenler için, Nisan 2009'da kurulan ABD merkezli Kickstarter'de projenizi insanlara anlatıp gerekli gördüğünüz bütçeyi belirtiyorsunuz. Projeniz komisyonculardan gerekli bütçeyi topladığında ise bütçenin yüzde 5'ini Kickstarter'e bırakmak kaydıyla projenizi hayata geçiriyorsunuz.
Yukarıdaki senaryo, projenin Kickstarter açısından başarı ile sonuçlanması anlamına geliyor. Tabii bir de başarılı olmayan, yani gerekli paranın toplanamadığı projeler var. Başarısızlıkla sonuçlanan projelerde ise komisyonculardan toplanan para el değiştirmiyor.
Kickstarter başarısız olan projeleri saklıyor mu?
Kickstarter'in iş modelinden bahsettikten sonra gelelim geçtiğimiz hafta fazlasıyla konuşulan, Kickstarter’in bünyesinden çıkmış ve başarısız olmuş projeleri arama motorları ve kendi arayüzünden sakladığı iddiasına. Sitede bulunan arama kutucuğunu kullandığınızda veya direk link ile projeye gittiğinizde ise proje sayfasının silinmemiş olduğunu görüyorsunuz.
Oldukça eleştiri alan bu stratejiye karşı Kickstarter'den gelen açıklamada ise durumun bilinen ve hatta bilerek geliştirilen bir özellik olduğu vurgulanıyor (evet, "it's not a bug it's a feature" vakası). Kickstarter yine yaptığı açıklamada duruma sebep olarak proje sahiplerinin kişisel arama sonuçlarında başarısız olmuş projelerini görmek istememesini gösterdi. Ayrıca kullanıcıların site üzerinde gezerken artık hiçbir aksiyon alamadıkları proje sayfalarını görmesinin kullanılabilirlik anlamında doğru olmadığını düşünmeleri de bir başka nedenmiş.
Kickstarter'in ABD dışına açılması
Yalnızca ABD vatandaşlarının proje tanımlayabildiği Kickstarter için, bu kısıta ve kar amacı güden bir şirket oluşlarına rağmen, internete eşitlik getiren "özel" projelerden biri diyebiliriz. Dünya genelinde hizmet veren birçok alternatifi olsa da Kickstarter'in ABD dışına açılması kendi iş modelinin de büyümesi için de oldukça önemli olacaktır. Modelin bir süre sonra yerelleşme ve aynı dikey e-ticarette olduğu gibi kategorilere ayrılma gibi eğilimler göstereceğini söyleyebiliriz.
Kickstarter kurucu ortaklarından Yancey Strickler’ın bir soru üzerine yaptığı açıklamada önemli önceliklerinden birinin de ABD dışına açılmak olduğunu söylediğini hatırlatalım. Ayrıca Türkiye’de de alternatifine kavuşan Kickstarter’i düzenli olarak takip etmenin yollarından biri de resmi blogları.
Biraz da Crowdfunding'in doğası gereği kabul edebileceğimiz bu duruma karşı siz neler düşünüyorsunuz?