Grup alışveriş pazarı 1 yılda nereden nereye geldi? [Analiz]

Grup alışveriş pazarı 1 yılda nereden nereye geldi? [Analiz]

Grup  alışveriş pazarında bir gerileme olduğu artık herkesin bildiği bir gerçek. Rakamlarla konuşmak için, grup alışveriş pazarında geçtiğimiz yılın Haziran ayı verileriyle bu yılın Mayıs ayı verilerini  karşılaştırmak istedik. Comscore'dan aldığımız veriler bildiğimiz gerçekleri somutlaştırıyor.

Öncelikle grup alışveriş pazarının genel kitlesinden bahsedelim. 1 yıl önce 3.4 milyon kişiye ulaşan pazar bugün 2,3 milyona gerilemiş durumda. Son 1 yılda internet kullanıcı sayısındaki artış ise 700 bin dolayında.

Ziyaretçi tablosuna baktığımızda ise daha ilk sıradan işlerin değiştiğini görüyoruz. Kategorinin ilk sırasında direkt satış yapan bir girişim değil, kupon havuzu (toplayıcısı) olarak hizmet veren Firsatbufirsat.com (FBF) var. Gelirortaklığı programını başlatan,  kupon ve mekan odaklı bir sosyal ağ olma yolunda adım atan girişim 690 bin tekil ziyaretçiyle listenin ilk sırasına yükselmiş.

FBF geçen yıl 347 bin ziyaretçiyle listenin 7. sırasındaydı. Ortalama günlük ziyaretçi sayısını da arttıran girişim kullanıcı başına ortalama ziyarette pazarın gerilemesinden nasibini almış.

Groupon ve Grupanya düşüşte, Yakala.co çıkışta

Bu yılın 2. sırasında pazarın güçlü oyuncusu Sehirfirsati.com yani Groupon var. Geçen yıl 813 bin ziyaretçi çeken Groupon 1 yılda yaklaşık 150 kişinin ilgisini kaybetmiş. Ortalama günlük ziyaretçi sayısı da 65 binden 52 bine gerilemiş. Groupon geçen yıl 2. sıradaydı.

Geçen yıl 4. sırada olan Yakala.co ise pazara inat 1 sıra yükselmeyi başarmış. Ziyaretçi sayısını da 47 bin arttırarak 659 bine çıkarmış. Grupanya.com  ise 1 yıl içinde 80 bin ziyaretçi kaybıyla 1 sıra gerilemiş ve 4. sıraya düşmüş. Grupanya bugün 551 bin aylık tekil ziyaretçi ile yoluna devam ediyor.

En büyük düşüş Grupfoni'de

Listenin alt sıralarında da düşüşler devam ediyor ama geçen yılın birincisi Grupfoni'nin 1.1 milyon ziyaretçiden 378 bine düşmüş olması şaşırtıyor. Bir ara Livingsocial ve Doğan Grubu ile adını andığımız Grupfoni'nin bu düşüşü, stratejik bir adım gibi de görünüyor. Şirket son olarak yüzde 55 hissesini Türkiye'den gizli bir grup yatırımcıya satmıştı.

Markapon'daki değişim işe yarıyor

Fiziksel ürün fırsatlarına odaklanmaya başlayan ve bu kapsamda bir süre önce arayüzünü de yenileyen Markapon.com, 1 yılda 2 sıra yükselmiş. Markapon için 6. sıraya çıkmaktan daha iyisi, ziyaretçi sayısının 130 bin artmış olması.

Kısa süre ofisini ziyaret ettiğimiz Markapon değişim dönemini en iyi uygulayan grup alışveriş oyuncusu gibi duruyor. Şirket ziyaretçi sayısını en çok arttıran aktif grup alışveriş sitesi konumunda.

Memurfoni ve BirlikteAlalım ayakta kalmayı sürdürüyor

Grup alışveriş pazarında 3 basamaklı sayılara çıkan oyuncu sayısının azalacağı pek tabii biliniyordu. Büyüklerin kim olacağı tahmin edilirken küçüklerin kim olacağı ise merak konusuydu. Ziyaretçi sayısı 100 binin üzerindeki girişimlere baktığımızda ayakta kalan 2 küçük girişimin Memurfoni.com ve Birliktealalim.com olduğunu görüyoruz.

2011 Haziran ayına göre neredeyse iki katı ziyaretçiye ulaşan Memurfoni'nin geçen yıl ilk 10'a girememişti. BirlikteAlalim ise geçen yıl 10. sıradan girdiği listede bu yıl 8. sırada görünüyor ama ziyaretçi sayısında küçük bir düşüş var.

Nereden nereye

İlk dönemler özellikle hizmet alanındaki büyük indirimlere odaklanan grup alışveriş girişimleri, kullanıcı tarafında fırsat algısının kırılmasıyla hem gerilemeye hem de yapısal değişikliklere gitti. Bugün bu değişim kurumsal fırsatlar ve ürün odaklı bir çizgide devam ediyor. Bu aşılama döneminin girişimleri nereye götüreceğini önümüzdeki dönemde göreceğiz.

Bir zamanlar Google'ın 6 milyar dolarlık teklifini reddeden ve 13 milyar dolar civarında borsaya açılan Groupon'un devam eden borsadaki düşüşü ise bu iş nereden nereye geldi (ve gidiyor) dedirtiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.