GittiGidiyor kurucu ekibinin iPara.com ile yeni bir maceraya atıldıklarını sanırım hepiniz biliyorsunuz. Türkiye'de satın almayla el değiştiren bugüne kadarki en büyük internet girişimine imza atan isimlerin yeni girişimleri de merak uyandırıyor. Online ödeme sistemlerinin önemi artarken iPara'nın son durumunu öğrendik.
Bilmeyenler için iPara'yı kısaca hatırlatalım. iPara, kullanıcılarına e-ticaret sitelerinden kredi kartı kullanmadan alışveriş yapmalarına imkan veren, bilgi ve ürün güvenliğini korumayı amaçlayan bir online ödeme sistemi. Tabii mağazalar için de çeşitli kolaylıklar sunuyor.
Yeni İş Geliştirme Müdürü
Gelelim iPara'nın bugününe. iPara'nın GittiGidiyor ekibinden deneyimli isimlerle bu işe başladığını Webrazzi Eticaret'12 konferasında öğrenmiştik. Şu an 25 kişi ile yoluna devam eden iPara, kısa süre önce deneyimli bir başka ismi daha ekibe katmış. İş Geliştirme Müdürü olarak atanan Avşar Dirgin, 2005'te GSM sektörüne girişi yapan ve 2009 yılından itibaren özellikle mobil finans konularıyla ilgilenen bir isim.
Dirgin, son olarak Avea'da mobil ödeme tarafını hayata geçiren ekibin başındaydı. Avea'nın Garanti Bankası-Mastercard ve Gemalto ile beraber geliştirdiği dünyanın ilk telefon bağımsız NFC (Near Field Communication-Yakın Saha İletişimi) servisi olan BonusluAvea'yı tanıtmıştı.
Mevcut mağaza sayısı 150, yakın hedef 1000 mağaza
İlk etapta hem e-ticaret siteleri hem de son kullanıcı portföyünün arttırılmasına yönelik çalışmalar yapacağını öğrendiğimiz Avşar Dirgin'den aldığımız bilgilere göre iPara'nın şu anda şu anda 150’den fazla mağazada aktif olarak kullanılıyor. Yaklaşık 500 mağazanın da entegrasyonu da devam ediyor.Yakın dönemdeki hedef ise mağaza sayısının 1000’i geçmesi.
Hatırlarsanız Webrazzi Eticaret'12 konferasında Aydonat Atasever Türkiye’de 5 binin üzerinde eticaret şirketi bulunduğunu bu yıl içinde bunların tamamına dokunmak istediklerini paylaşmıştı.
iPara'yı kullanan kişi sayısı 11 bin, sepet ortalaması 120 TL
iPara'nın farklı platformlar ve alanlarda, değişik servis ve hizmetler ile büyümesini sağlamaya çalışacaklarını söyleyen Dirgin şu an iPara ile alışveriş yapan tekil kullanıcı sayının da 11.000’i geçtiğini söyledi. Ortalama sepet tutarı ise 120 TL’yi aşmış.
Bu sayılarla bir çarpma işlemi yaptığımızda iPara üzerinden 1,3 milyon TL'lik bir işlem yapıldığını hesaplamış oluyoruz ki iPara'nın Şubat ayında tam anlamıyla işe başladığını düşünürsek gayet hızlı bir büyüme. Tabii GittiGidiyor kurucularının mevcut bağlantıları üzerinden bir çok e-ticaret şirketiyle hızlı ilişkiler kurduğunu biliyoruz.
Hedefler ve sürprizler
Yıl sonunda çalışan sayısını iki katına (50) çıkarmayı hedefleyen iPara, 3 önemli noktaya (güvenlik, kolaylık ve fayda) odaklanmaya devam edeceğini söylüyor. Özellikle cep telefonları üzerinden iPara kullanımını ve buna paralel olarak kullanıcı ve mağaza portföyünün genişletilmesi hedefleniyor.
iPara'nın fiziksel mağazalar için de bazı çalışmaların da yürütüldüğünü öğreniyoruz ki bu noktada Square ve Paypal Here gibi uygulamalar aklımıza geliyor.
iPara ne zaman ikinci Gittigidiyor olur?
Eticaret'12 konferansımızda iPara ekibine "Paypal'den ne zaman/hangi bedelle bir satın alma teklifi alacakları" sorulmuş ve ekip bu hedefle yola çıkmadıklarını söylemişti. Ben de soruyu biraz değiştirerek Türkiye'de online ödeme sistemlerinin hacmini nasıl gördüklerini, Gittigidiyor hacminde bir noktaya ne kadar sürebileceğini sordum ve aşağıdaki cevabı aldım.
GittiGidiyor’un büyümesi online e-ticaret hacminin büyümesine paralel olarak ilk yıllarda (oransal değil ama büyüklük olarak) aslında oldukça yavaş seyretti.
Son birkaç yılda ise gerek altyapı yatırımları, gerekse başka modellerin Türk e-ticaretine giriş yapması sebebiyle e-ticaret kullanıcı sayısı yükseldi ve bu hacimler de oldukça kayda değer rakamlara ulaştı.
İnternet kullanıcılarının e-ticareti tercih etme yaygınlığı ve dolayısıyla online ödemelerin artmasıyla da beraber Türkiye’de bu hizmeti sunan sistemlerinin önünü oldukça açık görüyoruz.
Ciddi hacimlere ulaşmaları uzun sürmeyecektir, ancak yine de çok büyük ölçeklere gidebilmemiz adına önümüzde 4-5 sene var diyebiliriz.
iPara'yı ilk tanıttığımızda epey yorum gelmişti. iPara'yı kullanan ve kullanmak istemeyen kişi ve mağazaların yorumlarını yine merakla bekliyoruz.