Facebook şimdi de Face.com’un peşinde

Facebook şimdi de Face.com’un peşinde

Halka arzının ardından Facebook cephesinden çok sayıda haber gelmeye başladı. Kendi mobil işletim sistemini hazırladığı, kendi akıllı telefonunu geliştirmekte olduğu, popüler tarayıcı Opera’yı satın alacağı derken şimdi de Facebook’un, “on milyonlarca dolar” değerinde bir anlaşma ile Face.com’un peşinde olduğuna dair söylentiler duyuluyor.

Şu an için her şey bir söylentiden ibaret, Face.com’un CEO’su Gil Hirsch konuyla ilgili “şu an için paylaşılabilecek yeni bir duyuru” yok demekle yetiniyor. Facebook tarafından da gelen resmi bir açıklama yok.

Fakat birkaç nedenden dolayı, Facebook’un halka arzından sonraki ilk büyük satın almasının Face.com olacağı iddiaları gerçeği yansıtıyor olabilir.

2007 yılında kurulan Face.com bir yüz tanıma teknolojisi üzerine kurulu Photo Finder ve Photo Tagger adlı iki fotoğraf uygulamasına sahip. Bugüne kadar Rhodium ve Yandex’ten toplam 5,3 milyon dolar yatırım almış olan İsrailli firmanın mobilin yanı sıra PC’de de çalışan uygulamaları temel olarak kullanıcıların, fotoğraftaki kişileri kolay ve hızlı bir şekilde tanımlamasını sağlıyor.

Satın alma iddialarının kaynağı ise Calcalist (İbranice) adlı online bir yayın. Daha önce Apple’ın Anobit’i satın almasına dair söylentilerin de ilk kaynağı olan Calcalist’in kendi kaynaklarına göre bu satın alma “on milyonlarca dolar” değerinde. Facebook’un Face.com’u daha önce de satın almak istediğine dair haberler çıkmış fakat satın alma gerçekleşmemişti, Calcalist bunun nedeninin Face.com’un teklif edilen rakamı kabul etmemesi olduğunu söylüyor.

Diğer bir iddiaya göre Facebook’un yeni teklifi 80 ile 100 milyon dolar aralığında. Face.com’un tam değerinin ne olduğunu kestirmek güç ama Instagram’a 1 milyar dolar vermesinin ardından Facebook’un ucuz bir satın alma yapabilme ihtimali de oldukça düşük.

Bu söylentinin gerçek olma ihtimalini güçlendiren diğer önemli bir detay ise, Face.com’un (süper alan adı dışında) Facebook ile oldukça iyi bir şekilde örtüşüyor olması. Facebook’un Instagram satın almasının ardından mobildeki varlığını güçlendirmek istemesi ve kendi yüz tanıma teknolojisinin özellikle mobil tarafta çok zayıf olması, Face.com satın almasını mantıklı hale getiriyor.

Eğer bu satın alma gerçekleşirse Facebook’un halka arzının ardından ilk büyük satın alması, şu sıralar borsada kötü bir grafik çizen şirket için biraz riskli bir hamle olabilir.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.