Fiziksel mağazada Facebook beğenisiyle giysi almak...

Fiziksel mağazada Facebook beğenisiyle giysi almak...

2012 Mart ayı itibariyle 901 milyon aktif kullanıcıya eriştiğini açıklayan Facebook, somut örneklerle gerçek hayatı etkilemeye devam ediyor. Brezilya'da bir alışveriş mağazası, satışa sunduğu kıyafetlerin Facebook'ta kaç beğeni aldığını göstermeye başladı.

Söz konusu uygulama şu şekilde işliyor. Facebook sayfası üzerinde ürünlerini sergileyen C&A Brezilya, kullanıcılardan aldığı beğeni sayılarını fiziksel mağazasındaki askılara taşıyor. Bu beğeniler üzerinden de kullanıcıların tercihlerini etkilemeyi umuyor.

Alman-Hollanda kökenli marka,  Brezilya'nın son dönemdeki yükselişiyle Facebook  ülke sıralamasında  2. sıraya oturmasından etkilenmiş olabilir. Ancak bu  yılın Ocak ayına kadar Brezilya'nın Orkut'un hakim olduğu sayılı pazarlardan biri olduğunu hatırlamakta da fayda var.

Henüz çoklu platform deyince "online & fiziksel" ayrımları akla gelmese de, sahip olduğu verilerle Facebook başta olmak üzere bir çok yenilikçi uygulamanın bu yönde ilk adımlarını atmaya başladığını ve bu yönde bir eğilim olduğunu biliyoruz. Şimdiye kadar daha çok pazarlama faaliyeti olarak kullanılan Facebook tabanlı fiziksel etkileşimler bu ve benzer uygulamalarla süreklilik gösterecek gibi duruyor.

Beğenilerin nasıl ve hangi gözle yapıldığı bilinmiyor. Satışları ne kadar etkilediği de. Yine de bu uygulama Facebook'un e-ticaret adına başarılı mecra platform olmasa bile çapraz etkileşimlerle elinde önemli bir güç tutacağını gösteriyor.

Hatırlarsanız daha önce Facebook arkadaşlarınızla uçakta yanyana oturmanıza olanak veren başka bir uygulamadan da bahsetmiştik. Mobil uygulamaların yakın saha iletişimi (NFC) ile kazandığı yetenekleri hatırlarsak, daha fazla neler yapılabileceğini düşünmek hiç de zor değil. Ancak sorulması gereken iki soru var;

Tüketiciler bu beğenileri gerçekten dikkate alacak mı? Ve bu yönelim yeni tartışmalara sahne olacak mı?

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.