Google, dijital müzik tarafında bir süredir yoluna sessiz sedasız yoluna devam ediyor. Şirket Apple'ın önüne direksiyon kırarak büyük bir beklentiye girmişti ancak Google Müzik'in istenen başarıyı yakalayamadığına ilişkin haberler şimdilerde kendine bazı kanıtlar bulmuş gibi.
Android'in başındaki isim Andy Rubin'in 2010'a dair kazanç açıklamalarını yaptığı sunumda Google Müzik'e detaylara yer veriliyor ve Google Müzik hakkında yeniden düşünmemizi sağlıyor.
Rubin'in sunumunda Android ile kazanılacak potansiyel gelirin 2013'te 1,3-2 milyar dolar arasında olacağını paylaşıyor ama şu anki durum bu öngörüye şüpheyle yaklaşmamıza neden oluyor. Zira Apple'ın son çeyrekte iTunes üzerinden kazandığı 2,15 milyar doların büyük bölümünü uygulama satışları oluşturuyor.
Sunumda, Google Müzik'in Androidli cihazlarla uyumunun yüzde 7-13 arasında olduğu gösteriliyor ve HD müzik kaydı gibi yeni gelir kanallarında bahsediliyor.
Bir sonraki adıma geçtiğimizde ise Business Insider'ın derlediği noktalar, kısaca Google Müzik'in belli noktalarda başarısız olduğunu ortaya koyuyor;
- Geç kalındı; Google Müzik 2010'da açılması beklenen servisin tanıtımı Mayıs 2011'e sarktı. Betadan çıkması ise Kasım 2011'i buldu.
- Nakit akışı sağlanamadı; Aylık 2,99 dolar ile ücretlendirilmesi planlanan servis halen 20 bin şarkıya ücretsiz erişim sunuyor. Aslında bu durum Google'ın bedava felsefesine uyuyor ama müzik endüstrisinin reklamdan gelecek dolaylı parayı hazzetmesi kolay olmasa gerek.
- İş ortakları eksik kaldı, memnun edilemedi; Google'ın Warner Brothers gibi bazı işbirliklerini kuramamasının yanısıra mevcut iş ortakları da kazanç sağlayamamaktan şikayet etti.
- Doğru konumlandırılamadı; Business Insider, Google Müzik'in Google Play'e dahil edilmesi ile isminden feragat edilmesine de değiniyor. Google Müzik'i desteklemek için açılan Magnifier.blogspot.com sitesinde de artık Google Play'in adı geçiyor.
Google'ın müzik servisini kapatacağını düşünmek karamsar bir bakış açısı olur ama zor durumda olunduğunu gösteren bir başka detay zaten Google Müzik kullanıcılarının yüzüne çarpıyor. Google, servis üyelerine dikkat çekici sıklıkta davetkar e-posta gönderimleri yapıyor.
Diğer yandan Google Music Player sadece ABD'de hizmet veriyor ve iTunes gibi küresel bir büyüme göstermesi şu an için mümkün görünmüyor.
Önümüzdeki dönemde Google'ın beklentilerini karşılama ihtimali elbette var ancak Android'in yazılım güncelleme anlamında kararlı bir hale gelmesi gerekiyor.
İlk Yorumu yazmak ister misiniz?
Yorum Yazmak için Giriş Yap