Microsoft’un Android gelirleri 500M dolara yaklaştı

Microsoft’un Android gelirleri 500M dolara yaklaştı

Microsoft ve Google arasında pek çok farklı alanda rekabet yaşanıyor. Ama tüm bu farklı konular arasında şüphesiz en ilginci mobil işletim sisteminde devam eden çekişme. Bildiğiniz gibi Google, üreticilerden Android işletim sistemi için herhangi bir ücret almıyor. Google’ın Android’den asıl geliri mobil reklamlar ve Google Play satış komisyonları.

Üreticilerin önemli bir kısmı Android kullanmak için bir ödeme yapıyorlar. Fakat bu ödemeler Google’ın değil Microsoft’un kasasına gidiyor. Microsoft elinde bulundurduğu patentler sayesinde özel anlaşmalar imzaladığı üreticilerden kullandıkları Android cihaz başına lisans ücreti alıyor.

Yakın zamana kadar 9 farklı üretici ile anlaşma imzalamış olan Microsoft, üst üste duyurduğu Compal ve Pegatron anlaşmalarını ile tahmini Android gelirlerini de yarım milyar dolara yaklaştırmış oldu.

Compal ile imzalanan anlaşmayı Microsoft blog’unda da detaylı bir şekilde duyurdu. Bu anlaşmanın ardından ABD satılan Android cihazların yarısından fazlasının “lisanslı” hale geldiğini söyleyen Microsoft, kısa süre sonra duyurulan Pegatron anlaşmanın ardından ise bu oranı yüzde 70’lere çıkarmış oldu.

Böylece Microsoft, en büyük 5 Tayvanlı Android’li cihaz üreticisinden dördünü “renklerine bağlamış” oldu. Anlaşmaların detayları açıklanmasa da, üreticilerin Android’li cihaz başına Microsoft’a bir ödeme yapacaklarını tahmin etmek zor değil.

Tahminlere göre Microsoft bu anlaşmalar sayesinde 2012 sonuna kadar Android’den 450 milyon dolar civarı bir gelir elde edecek. Bu sırada Google’ın 3 yılda Android’den kazandığı para ise 550 milyon dolar civarında.

Bu son gelişmeler ile birlikte Microsoft ve Google arasındaki Android çekişmesi giderek daha ilginç bir hal aldı. Ama asıl dikkat çekici olan ise tüm bunlar yaşanmasın diye Google’ın gözden çıkardığı 12,5 milyar doların pek de iyi bir hamle değilmiş gibi görünmeye başlaması.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.