Google online depolama servisi Google Drive'ı nihayet tanıttı

Google online depolama servisi Google Drive'ı nihayet tanıttı

Bundan 6 yıl önce Google Drive'dan bahseden haberler nihayet haklılığını ispatladı. Google, kullanıcılarının tüm döküman ve dosyalarını saklayabileceği depolama servisi Google Drive'ı tanıttı.

Bu yılın Şubat ayında gelen güçlü dedikodular Google Drive'ın yakın zamanda geleceğini göstermişti. Bugün Sundar Pichai'nin yaptığı resmi açıklamayla detaylarını öğrendiğimiz servis Google'ın temel politikasına uygun olarak herkese ücretsiz 5 GB boyutunda depolama alanı veriyor.

Henüz başlangıç aşamasında olan depolama hizmeti Google Dökümanlar hizmetini de içine almış. Yani Google Dökümanları kullanarak Google Drive kullanmaya başlamış oluyoruz.

Google Drive'ı en çok kullanacak kişiler şüphesiz Android kullanıcıları olacak. Google Drive'ın Android uygulaması hazır ama iOS cihazları için çalışmalar devam ediyormuş. Google Drive tüm görme engelli kullanıcılar Drive’a ekran okuyucu teknolojisiyle destekliyor.

Google bir arama teknolojisi uzmanı olmasa Greplin'i satın alacağının düşünebilirdik. Zira Google Drive'da tüm dosyalar içinde istenilene ulaşmak için ciddi bir işlem gücü gerekiyor. Google ise bu arama hizmetini anahtar kelimelere dayalı şekilde dosya tipine, dosya sahibine ve çok daha farklı alternatife göre sıralama yaprak gerçekleştiriyor. Optik Karakter Algılama (OCR) teknolojisi ile görsel dosyaların içindeki yazılara dayalı arama yapmanızı da sağlıyor.

Google Drive'da 5GB’lık ücretsiz alanın yetersiz olacağını düşününler için 1 TB'a kadar veri alanı satın alabiliyor. Ücretli hesaplarla birlikte Gmail posta kutusu hacmi de 25GB’a yükseliyor. Google Drive, Chrome Web Mağazası'ndaki kimi uygulamalarla da paralel çalışıyor.

Google bu adıymıyla Apple, Microsoft ve Dropbox gibi oyuncularla yarışacak. 2011 yılında bulut veri depolama pazarının 830 milyon dolar hacminde olduğu tahmin ediliyor ve Google'a bu pastadan ne kadar pay düşeceği şimdilik bilinmezliğini koruyor. Online depolama hizmeti alan kullanıcıların taraf değiştirip değiştirmeyeceği rekabetin rengini belli edecek ama Twitter'da gördüğüm ilk yorumlar şimdilik bunun pek  tercih edilmeyeceği yönünde. Google'ın ücretsiz hizmet çapını genişletmesi ise işleri değiştirebilir.

Şimdilik Google Drive için bilgilendirme talep edebilirsiniz, kullanmak için biraz daha beklemek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.