Apple ikinci çeyrekte rekor kıramadı ama...

Apple ikinci çeyrekte rekor kıramadı ama...

Rekorlarla adını duymaya alıştığımız Apple'ın ikinci çeyrekte ne yapacağı merak konusuydu. Özellikle şirketin halka açık hisseleri belirsizlikten dolayı son iki ayın en düşük seviyesine gerilemişti. Apple'ın ikinci çeyrek rakamları sonunda açıklandı. Şirket, gelir, karlılık ve satışta belki rekor kıramadı, ancak beklenen seviyelerin altına da düşmediğini paylaşmak istiyoruz.

İlk olarak yatırımcı çevrelerin en çok merak ettiği konu olan, şirketin gelirlerinden bahsetmek istiyoruz. Apple, finansal yılının ikinci çeyreğinde 39.2 milyar dolarlık gelir elde etti. Aynı dönemde şirket 11.6 milyar dolar net kâr etti. Paylaşılan bu rakamları, şirketin finansal yılının ilk çeyreğiyle karşılaştırırsak, yılbaşı etkisinin geçtiğini ifade edebiliriz. Apple finansal yılının ilk çeyreğinde 46.3 milyar dolarlık gelir elde edip, yaklaşık 13 milyar dolarlık net kar sağlamıştı. Ancak geçen yıla göre kıyaslarsak, gelirde yüzde 58'lik, karlılıktaysa yüzde 98'lik büyüme göze çarpıyor.

İkinci olarak değinmek istediğimiz konu iPad, iPhone, Mac ve iPod satışları. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi şirketin finansal yılının birinci çeyreğindeki satış adetleri yılbaşı etkisinden dolayı yakalanmış değil. Apple, finansal yılının ikinci çeyreğinde 35.1 milyon adet iPhone satışı gerçekleştirdi. İlk çeyrekteyse bu rakamın 37 milyon adet olduğu paylaşılmıştı. Geçen yıl aynı döneme göre yüzde 88'lik bir artış söz konusu. Bu noktada Çin satışlarının önemli bir rol oynadığını söylemek mümkün.

iPod satışları düşüşte

Aynı dönemde gerçekleşen iPad satışlarına baktığımızdaysa 11.8 milyon adet iPad satıldığı görülüyor. Şirketin finansal yılının ilk çeyreğinde sattığı iPad sayısına bakıldığında yine bir düşüşten söz etmek mümkün. İlk çeyrekte 15.4 milyon adet iPad satışı gerçekleştiren Apple, geçen yıla göre yüzde 111'lik daha fazla iPad satıldığını söyleyebiliriz.

Mac işletim sistemli bilgisayarların satış rakamlarında ilk çeyreğe göre düşüş, geçen yıla oranla ufak da olsa artışın olduğunu görüyoruz. Şikretin finansal yılının birinci çeyreğinde 4 milyon adet Mac işletim sistemli bilgisayar satışı gerçekleşti. Birinci çeyrekte 5.2 milyon adet olduğu paylaşılmıştı. Ancak geçen sene aynı döneme göre yüzde 7'lik bir büyümenin olduğunu söyleyebiliriz.

iPod satışlarına bakıldığındaysa hem birinci çeyreğe hem de geçen yıla göre bir düşüş söz konusu. Apple finansal yılının ikinci çeyreğinde 7.7 milyon adet iPod satışı gerçekleştirmiş. Bu rakamı geçen sene aynı döneme göre kıyaslarsak, satışların yüzde 15 oranında düştüğünü görülüyor. iPhone kullanıcılarının artması, iPod satışlarını doğal olarak olumsuz etkiliyor. Gelecek yıllarda iPod satışlarını daha çok düşmesi, üretimden kaldırılmasına bile neden olabilir.

Borsa temkinli

Dünyanın gözünün olduğu diğer bir konuysa iTunes gelirleriydi. Apple ikinci çeyrek gelirlerinin 36 milyar dolarlık gelirinin 1.9 milyar dolarını iTunes üzerinden sağladığı görülüyor. Biraz bölme çarpma işlemi yaparsak, şirketin günlük 210 bin dolar civarında geliri sadece iTunes'tan sağladığını ifade edebiliriz.

Şirketin hisselerine ikinci çeyrek sonuçlarının olumlu olarak yansımadığını paylaşmak istiyoruz. Apple'ın New York Borsası'ndaki hisseleri Nisan ayı başından beri düşüş eğilimindeydi. Apple hisseleri dünü yüzde 2 düşüş ile hisse başı yaklaşık 560 dolardan kapattı. Ancak açıklanan ikinci çeyrek sonuçlarının şirketin borsadaki hisseleri üzerinde nasıl bir etki yaratacağı merak konusu.

Apple'daki ikinci çeyreği düşüşle kapatmasını yazının başında belirttiğimiz gibi beklentiler dahilinde olduğunu belirtmek istiyoruz. Şu anda şirketin satışları ve gelirleri ve hatta borsadaki hisseleri geçen çeyreğe göre düşüşte. Ancak ikinci çeyrekteki rakamları geçen sene aynı döneme göre kıyasladığımızda yakalanan başarıyı göz ardı etmemek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.