Apple'daki rekor değer kısa vadeli yatırımcıları kaçırdı

Apple'daki rekor değer kısa vadeli yatırımcıları kaçırdı

Apple'ın özellik son bir yılda borsada rekor değerlemelere ulaştığını paylaşıp duruyoruz. Değer artışı kuşkusuz uzun vadeli yatırımcıları memnun ediyor. Ancak kısa vadeli yatırımcıların kumar oynadığına ilişkin yorumları da daha önce paylaşmıştık. Geçen hafta, atılan bu zarlar durdu ve kısa vadeli yatırımcılar kazandı. Ancak bu sefer kaybeden Apple gibi görünüyor.

Önceki hafta Apple borsada rekor kırarak, hisse başı 644 dolara, borsa değeri olarak ise yaklaşık 600 milyar dolar seviyesine ulaşmıştı. Bu durum finans çevreleri tarafından Apple borsa değerinin birkaç yıl içinde 1 trilyon dolara ulaşacağı yönünde yorumlanmıştı. Apple hisseleri üzerindeki bir haftalık da olsa bu etki, kısa vadeli yatırımcıların Apple hisselerini satmasına neden olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü en yüksek değeri gören Apple hissleri, geçen haftadan beri Nasdaq borsasının seviyesine oranla daha hızlı düşüş yaşamış oldu. Son verilere baktığımızda dün Apple hisseleri yüzde 4, bir haftalık sürece baktığımızdaysa yüzde 8 oranında gerileme kaydettiğini görüyoruz. Toplamda yüzde 8'lik düşüş şirketin borsa değerini 540 milyar dolara kadar gerilemesine neden oldu.

Google da geriledi

Peki Apple'ın rakip şirketleri bu süreç için ne yaptı? Apple raftaki ezeli rakibi Google da bu süreçten zararlı çıkanlar arasında. ilk başta Google'ın borsadaki kaybının Apple kadar olmadığını söylemek istiyoruz. Google en borsadaki kaybını ilk olarak Cuma günü yaşadı. Şirketin değeri geçen hafta Perşembe günü toplamda 210 milyar dolara kadar ulaşmıştı. Ancak Cuma günü Google hisseleri yüzde 3'lük kayıp yaşadı ve şirketin borsa değeri yaklaşık 206 milyar dolara geriledi. Bu düşüş dün de devam etti. Google hisseleri yüzde 4'lük kayıp yaşadı. Böylece şirketin borsadaki değeri 197 milyar dolara kadar gerilemiş oldu.

Bir zamanlar Nasdaq'ın kralı olan Microsoft hisselerine baktığımızdaysa küçük bir oranla da olsa yükselişin görüldüğünü ifade edebiliriz. Google ve Apple gibi şirketler hafta başında kaybedederken, Microsoft yüzde 0.8'lik bir artışla günü sonlandırdı.

Aynı dönemde teknoloji şirketlerinin içinde bulunduğu Nasdaq borsasına baktığımızda, yüzde 1'in altında olan bir düşüşün söz konusu olduğunu söylemek mümkün. Geçen hafta yaklaşık 3001 puanlık seviyede olan Nasdaq haftanın ilk gününü 2988 seviyesinden kapattı. Bu veriler Nasdaq'ın geçen haftaki yükselişini de yazmak gerekiyor. Nasdaq'ın değeri geçen hafta Perşembe günü 3055 puan kadar yükseldiğini parantez içince söylemek istiyoruz.

Elimizdeki verilere baktığımızda kısa dönemli olsa da bir düşüşün başladığı görülüyor. Kuşkusuz bu düşüşten en çok ağzı yananın Apple olduğunu söylemek mümkün. Yazının başında da bahsettiğimiz gibi Apple'ın kağıtlarına sahip olan kısa vadeli yatırımcılar kumar oynuyor. Geçen hafta tavan yapan Apple hisselerinin kısa vadeli yatırımcıların hisselerini satmasına yettiğini söyleyebiliriz. İleri ki günlerde Apple hisselerinin daha da gerilemesini beklemiyoruz. Ancak küçük de olsa Apple ve hatta Nasdaq borsasındaki düşüş sürecinin devam edebileceğini öngörüyoruz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.