Apple hisseleriyle 'kısa dönemli kumar'

Apple hisseleriyle 'kısa dönemli kumar'

Finans çevrelerinin geçen sene en çok konuştuğu konulardan biri Apple'ın dünya borsalarındaki en değerli şirket olmasıydı. İlk defa bir teknoloji şirketi, bir enerji şirketini sollayarak borsa dünyasının zirvesine yükseliyordu. Asıl önemlisiyse şirketin hisse başı değerinin 540 dolara kadar çıkıp, toplam değerini 500 milyar dolara taşımasıydı. Peki bu durum yatırımcıları nasıl etkiliyor?

Apple'dan uzun dönemli hisse alan yatırımcıların kazançlı çıktığını söylemeye gerek yok. Kısa dönemli hisse satın alanlar için aynı durum söz konusu değil. Şu günlerde yeni iPad'in çıkışı konuşuluyor ve bu söylentiler birçok kısa dönemli yatırımcının dikkatini çekiyor.

Yeni iPad haberine ya da geçen yıldan bu güne kadar yüzde 32'lik artışa güvenen Apple, yatırımcılarını geçen Pazartesi (5 Mart 2012) bir hayli korktu. Çünkü Apple hisseleri Pazartesi günü yüzde 3.1'lik düşüş sergiledi. Yüzde 3.1 az gibi görülebilir ancak bu düşüş şirketin toplam borsa değerini 500 milyar dolar sınırına kadar geriletti. Bu da şirketin hisse değerlerindeki oynaklığa kanıt olarak sıkça kullanılıyor.

Kuşkusuz uzun dönemli yatırımcılar korkusuz bir şekilde Apple hisselerinin arkasında duruyor. Ancak kısa dönemli yatırımcılar için Apple hisselerinin güvenli olduğunu söylemek mümkün değil. Çünkü borsa hacmi büyüyen şirketin yüzde 3'lük değer kayıpları bile kısa dönemli yatırımcıları fazlasıyla üzebilir.

Bu görüşe katılmayan analistlerden Wedgewood Partners yatırım şirketinden David Rolfe, aslında kısa dönemli yatırımcıların her zaman kaybetmediğini iddia ediyor. Şirketin 1.5 milyar dolarık Apple hissesi bulunan  Rolfe, bu durumun nadiren görüldüğünü öne sürüyor.

Apple hisseleri bu hafta yeni iPad tanıtımıyla hızlı bir yükselişe geçebilir. Ancak daha sonraki günler bu artışın balon olup olmadığını gösterecek.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.