Google Drive için geri sayım başladı

Google Drive için geri sayım başladı

Google'ın kökenleri 2006'ya kadar dayanan bulut veri yedekleme servisi ile ilgili son bilgiler geçtiğimiz yılın Eylül ayında basına sızmıştı. O zamandan beri kapalı kapılar ardında geliştirilen uygulama ile ilgili son haber Wall Street Journal'dan geldi. WSJ'ın haberine göre Drive olarak adlandırılan bu yeni ürünün piyasaya çıkmasına sadece haftalar kalmış durumda.

Aynı popüler alternatifleri Dropbox, Box.net ve iCloud gibi kişisel bilgisayarlarınızdaki tüm verilerinizi buluta taşımanıza ve yedeklemenize imkan tanıyacak Drive'ın devreye girmesi bu alandaki hızla artan rekabeti de iyice kızıştıracak gibi görünüyor. Çünkü Google'ın kaynakları ile bu servisin daha düşük maliyetli olarak sunulması bu pazarın seyrini değiştirebilir.

WSJ'ın kaynaklarına göre Drive, diğer benzerleri gibi tüm kullanıcılara belli bir oranda ücretsiz veri depolama alanı sağlayacak. Daha fazlasına ihtiyaç duyanlar için ek ücretlendirme yapacak.

Google'ın bu alana girmesi aslında sürpriz değil. Hali hazırda elinde pek çok farklı servisi için kullandığı devasa bir alt yapı bulunuyor. Diğer taraftan çok hızlı büyüyen bulut veri depolama alanına yapılan yatırımlar daha önce de aktardığımız gibi hızla artıyor. Geçtiğimiz Ağustos'ta Apple'ın da iCloud ile adım attığı bu alanda hali hazırda çok büyük bir pazar var.

2011 yılında bulut veri depolama pazarı 830 milyon dolar civarı bir çapa ulaştı ve Gartner'ın verilerine göre 2012'de yüzde 47'lik büyüme ile pazarın 1,2 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Örneğin bu alandaki öncülerden biri olan Dropbox 2007'de kurulmuş ve 2009'da Apple'ın "9 haneli" bir satın alma teklifini geri çevirmişti. Şu anda Dropbox'ın değerinin 4 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

Kullanıcıların kendi cihazlarındaki sabit diskler yerine verilerini bulutta saklamanın kolaylığına alışmasıyla beraber bulutlara taşınma da hızlanıyor ve hızlanmaya devam edecek gibi görünüyor. Bu anlamda sektörün en önemli isimlerinden biri olan Google'ın atacağı adımlar tüm pazarı şekillendirmek ve kullanıcılar için daha uygun koşullar oluşmasına öncülük etmesi anlamında oldukça önemli.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.