Başarılı e-posta pazarlaması için dikkat edilmesi gereken 20 nokta

Başarılı e-posta pazarlaması için dikkat edilmesi gereken 20 nokta

Konuk yazarımız Cem Hürtürk, Sendloop'un ve Octeth'in kurucu ortaklarındandır ve 2000'den beri e-posta pazarlama sektöründe global çözümler sunmaktadır.

Günümüzde satışların arttırılması için en ucuz ve geri dönüşü en yüksek olan pazarlama şeklinin e-posta gonderimi olduğu ölçümlemelerle belirlenmiştir. Ancak bu konuda ne kadar bilgiye sahibiz? Satışlarımızı arttırmak için e-posta pazarlamasına yoğunlaşırken kendi markamızı, repütasyonumuzu korumak icin neler yapiyoruz? Bilinçsizce yapılan e-posta pazarlama aktiviteleri markanız, web siteniz ve pazar konumunuz için tehlike oluşturabilir.

Hızlıca bilgi vermek için aşagıda en önemli 20 maddeyi listeledik. Bir sonraki e-posta kampanyanızda bu noktaları göz önünde tutarak daha başarılı e-posta kampanya sonuçları elde edebilirsiniz.

Alıcıdan izin almadan e-posta göndermek Üçüncü şahıslardan e-posta adreslerini toplayıp izinsiz gönderim yapmanın SPAM yapmak olduğunu biliyoruz. Ancak bir başka konu daha var. Her ne kadar bir kişi müşteriniz olup size e-posta adresini bırakmış olsa bile, bu e-posta pazarlaması yapabileceğiniz anlamına gelmez. Listenizdeki e-posta adreslerinden e-posta gönderimi yapacağınıza dair mutlaka izin alınız. Belki listeniz küçülecektir ancak elinizde aktif, geri dönüş yapan ve sizden haber almak isteyen çok değerli bir hedef listesi olacaktır.

Uygunsuz, alakasız ve okunmaya değer olmayan içerik göndermek Bu tür gönderimler üyelik iptal oranınızın artmasına ve gereksiz üye kaybetmenize yol açar. Ayrıca spam şikayet riski oluşturur. Doğru zamanda doğru içerik göndermelisiniz.

Aboneliği etkinleştiren opt-in uygunluk e-postasını alıcıya göndermemek Birinci maddede bahsettiğimiz gibi mutlaka müşterileriniz bile olsa e-posta listenizden bir defaya mahsus onay alın.

Uluslararası ve ABD CAN-SPAM Yasaları ile uyumluluk Türkiye'de iş yapıyor olabilirsiniz, liste üyeleriniz Türkiye'den olabilir ancak yine de uluslararası ve ABD CAN-SPAM yasalarıyla uyumlu olmaya özen göstermeliyiz. Ülkemizde her ne kadar anti-spam yasası bulunmasa da bu spam yapabileceğimiz anlamına gelmiyor. Mutlaka bu yasaları inceleyin ve e-posta gönderimlerinizde gerekli değişiklikleri yapın.

Spam ifadeleri, ünlem isaretleri, yazılarin tamamında büyük harfler kullanmak E-posta içeriğinizin alıcılarınız için anlaşılır, kolay okunabilir olmasına özen gösterin.

Segmantasyon E-posta listenizdeki üyeleri tercihlerine, ilgi alanlarına, konumlarına veya bunun gibi demografik bilgilerine göre bölümleyin ve hedefli e-posta pazarlaması yapın.

Ölçümleyin E-posta kampanyalarınızı gönderdikten sonra mutlaka gönderim oranlarınızı, açılma oranlarını, link tıklama, üyelik iptal, spam şikayet, geçersiz e-posta tespit gibi bilgileri inceleyin. Bu oranları daha önce gönderdiğiniz kampanyalar ile karşılaştırın, kitleniz için en uygun kampanya içerik tipini ve gönderim zamanını bulmaya çalışın.

Üyelerinize yol gösterin Üyelik iptal linki mutlaka e-posta içeriğinizde hemen görülecek bir yerde bulunsun ve tek tıklama ile iptal işlemi gerçekleştirilebilsin. Unutmayın, üyelik iptalini ne kadar zor yaparsanız, hakkınızda oluşacak spam şikayet oranını o kadar arttırırsınız. Bu da ileride başarısız gonderimler ve hatta kara listeye girme riski oluşturur.

Zamanlama Üyeleriniz en çok ne zaman aktif oluyor? Sabah, öğlen, akşam? Hangi günler daha çok geri dönüş alıyorsunuz? Bunları ölçumleyip sonraki kampanyalarınızı bu zamanlarda yapın.

Gönderici bilgileri E-posta "gönderen" bölümünde hep aynı isim ve e-posta adresini kullanın. E-posta içeriğinizde mutlaka gönderenin kim olduğunu, açık adresini, iletişim detaylarını, e-posta adres ve telefon numarasını belirtin.

URL kısaltma servisleri Sosyal medyada çok işimize yarayan URL kısaltma servisleri, e-posta pazarlamada başımıza bela olabilir! Bit.ly, tinyurl gibi URL kısaltma servislerini e-posta içeriğinizde kullandığınızda e-posta gönderimlerinizde ciddi sorun yaşayabilirsiniz ve e-postalarınız inbox yerine spam/junk klasörune düşebilir.

Aynı içeriği göndermek Aynen sizin gibi, üyelerinizin de zamanı değerli. Onlara içeriği önemli e-posta kampanyaları gönderin. Aynı içerikli e-postalar göndermekten kaçının.

Çok sayıda e-posta göndermek Sürekli e-posta kampanyası göndermek üyelerinizin "geri bildirimini" (ilgisini) düşürebilir. Üyelerinizin inbox'ına her gün üc defa göndereceğiniz kampanyalar bir süre sonra okunmadan silinmeye başlanan başarısız kampanyalara dönüşebilir. Doğru sıklıkta ve doğru zamanda gönderimler yapın.

Mobil cihazlar Günümüzde bir çoğumuz artık e-postalarımızı mobil cihazlardan kontrol ediyor ve gereksiz bulduklarımızı bilgisayarlarımızda açmadan bu cihazlarda siliyor. E-posta içeriğinizin mobil cihazlarla uyumlu olduğundan mutlaka emin olun.

Eski e-posta adresleri Eğer listenizi çok eskiden beri barındırıyorsanız listenizde birçok geçersiz e-posta adresi olabilir. Bu tür geçersiz e-posta adreslerine e-posta göndermek gönderim başarınızın düşmesine neden olacaktır.

Eylem çağrısı (Call to action) E-posta içeriğinizde eylem çağrınızı (satış linki, üyelik linki, vs.) yeterince belirgin tutuyor musunuz? Unutmayın, e-posta içeriğinizde ne kadar çok eylem linki olursa geri dönüş o kadar düşecektir. Olabildiğince az ama dikkat çekici eylem linki barındırın.

Geri dönüş bildirimlerini takip edin Üyeleriniz aldıkları e-postalara çoğunlukla cevap vererek sizinle irtibata geçmek isteyeceklerdir. Bu yüzden e-posta kampanyalarınızda çalışan ve takip edilen "reply-to" e-posta adresi tanımlayın.

Sadece resim içerikli HTML e-postaları Gmail ve Hotmail gibi servisler açılan e-postalardaki resimleri ilk baştan göstermezler. Bu yüzden eğer sadece resimden oluşan bir e-posta gönderirseniz tamamen boş bir e-posta görecekler ve hemen silme tuşuna (yada spam şikayet tuşuna) basacaklardır. Dengeli bir e-posta içeriği oluşturun ve kesinlikle sadece resim içeren e-postalardan uzak durun.

E-posta listesi üyelik onayı "Double Opt-In" dediğimiz ikinci kez e-posta ile onay alınma işlemini mutlaka uygulayın. Aksi takdirde rakipleriniz web sitenizde listenize binlerce geçersiz e-posta adresi yükleyebilir ve gönderim başarı oranınızın düşüşe geçmesine kolaylıkla neden olabilir.

İniş sayfasını (landing page) gozardı etmek Gönderilen e-postalarda tıklanacak olan linkin gideceği iniş sayfalarına (landing page) gereken önemi vermelisiniz. Müşteriye bilgi vermeden sadece ürün ya da servisinizi satmaya çalışmak e-posta pazarlama kampanyalarınızın başarısını düşürecektir. Sitenize gelen ziyaretçilerin ürünlerinize ya da servisinize en kolay yoldan bakmasını ve bilgi edinmesini sağlamak için gerekli olan açiliş sayfalarına gereken özeni göstermelisiniz.

E-posta kampanyalarınızı daha etkili hale getirmek sizlerin elinde. Her gönderimden sonra kampanya başarınızı ölçümleyin ve bir sonraki gönderimlerinizde ufak değişiklikler yaparak etkilerini gözlemleyin.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.