Facebook Instagram’ı neden satın aldı?

Facebook Instagram’ı neden satın aldı?

Instagram, Pinterest ile birlikte son zamanlarda hakkında en çok konuşulan iki yeni girişiminden biri. 30 milyonu aşkın kayıtlı iPhone kullanıcısı üyesi var. Android açılımı ile birlikte bu sayı hızla artıyor. Bu manzaraya bakıldığında Instagram büyük bir teknoloji firması tarafından satın alınabilecek ideal bir seçenek gibi görünüyor.

Yine de tüm bunları alt alta yazıp topladığınızda çizginin altında pek de 1 milyar dolarlık bir değer görünmüyor gibi. Instagram sadece mobil odaklı bir girişim. Üstelik doğru düzgün bir iş modeli de yok. 30 milyon, ya da Android etkisiyle 50 milyon kullanıcısı derseniz, bu gezegen üzerinde 50 milyon kullanıcıya ihtiyaç duymayacak belki de tek şirket Facebook.

Peki Facebook, Instagram’ı neden bu kadar cömert bir teklifle satın aldı? Emin olun, geçerli nedenleri var.

Aslında bu bulmacadaki anahtar kelime “fotoğraf”. Facebook sadece dünyanın en büyük fotoğraf paylaşım platformu olmanın keyfini sürmekle kalmıyor, halka arz başvurusunda geleceğe yönelik tüm planları içerisinde fotoğraf paylaşımının çok büyük önem taşıdığını açıkça ortaya koyuyor.

1 milyar dolara bedel fotoğraf konusu

Facebook’un övünerek anlattığı günde 250 milyon fotoğraf yüklemesi, aslında Facebook’un sunduğu kullanıcı tecrübesinin önemli bir parçası. Yakın zamandaki düzenlemeler ile fotoğrafların görüntülenmesi yöntemini de geliştiren Facebook stratejisini, fotoğraflar çevresindeki etkileşim oranının artması üzerine kurguluyor.

Ama tüm bunlara rağmen bugün (ya da düne kadar) “fotoğraf” denildiğinde akıllara gelen tek şey Instagram’dı. Zuckerberg’in büyük bir heyecanla duyurduğu Instagram satın alması sadece 13 kişinin çalıştığı şirketin kurucuları ve yatırımcıları için de bir piyango oldu. Bundan sadece birkaç gün önce 500 milyon değerleme ile yatırım aldığı söylenen şirketin değerinin iki katına yakın bir rakama satılması 2 kurucusunun ve tüm yatırımcıları için son derece başarılı bir çıkış gibi görünüyor. (Özellikle de birkaç gün içerisinde yatırımlarının 2 katını alan yatırımcılar, girişim sermayesi alanında en hızlı kar etme konusunda bir rekora imza atmış olabilirler)

Facebook’un birkaç gün önce 500 milyon dolar eden Instagram için 1 milyar doları gözden çıkartmasının fotoğraf konusunun dışında bir nedeni daha var: Mobil…

Facebook’un mobile geçiş bileti

Facebook’a en ciddi rakip gibi görünen Google+ bugüne kadar Zuckerberg’in uykularının kaçırmasına neden olmadı. Facebook’un kurucusunun geceleri ter içinde haykırarak uyanmasına (!) neden olan tek şey, halka arz öncesindeki Facebook’a adeta “beni satın al” dercesine mobil platformlarda hızla yayılan Instagram oldu.

Bu satın alma ile Facebook en önem verdiği fotoğraf paylaşımı yönünü güçlendirmekle kalmadı, en zayıf yanı olan yanı mobil platformlardaki varlığını da güçlendirdi. Bu nedenlerden dolayı halka arz esnasında şirketin değerinin artacağı kesin. Yani bu 1 milyar doların, halka arz esnasında şirket değerine birkaç milyar dolar etkisi olması muhtemel…

Fakat sosyal ağlar için fotoğraf paylaşımı sadece Facebook’un gündeminde değil. Google’ın tüm servislerinin merkezine yerleştirmek için büyük çaba harcadığı Google+’ın da büyümek ve etkileşimi artırmak için fotoğraf paylaşımına ihtiyaç duyuyor.

Bağımsız bir Instagram Google için bir sorun değildi ama artık Facebook’un bir parçası olan Instagram, Google+ için ciddi bir sorun haline geldi. Bu nedenle video konusunda güçlü olmasına rağmen, tüm çabalarına rağmen fotoğrafta geri kalan Google’ın çok geçmeden benzer bir satın almaya gitmesi hiç de sürpriz olmaz. Tek sorun şu anda Instagram’a benzer ya da rakip denilebilecek sosyal fotoğraf paylaşım platformları arasında Google’ın dişine dokunacak çapa erişmiş olan bir alternatif yok gibi.

Görsel: SlashGear

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.