Orta Doğu ve Afrika bölgesinin üç yıldızı Türkiye, Güney Afrika ve Suudi Arabistan

Orta Doğu ve Afrika bölgesinin üç yıldızı Türkiye, Güney Afrika ve Suudi Arabistan

Gartner'ın raporuna göre gelişen pazarlar 2012 yılında 1,22 trilyon dolar BT (bilgi teknolojileri) harcaması yapacak. Rakam dünyadaki tüm BT harcamalarının yüzde 31'ine ulaşırken gelişen pazarlarla diğerleri arasındaki makas da daralacak. Brezilya, Rusya, Hindistan, Meksika ve Çin (BRHMC) bu büyümenin önde gelen ülkeleri olarak gösteriliyor.

Gartner, BRHMC ülkelerinin 658 milyar dolarlık harcama ile dünya genelinde yüzde 17 oranında bir pay alacağını ve Latin Amerika'nın BT harcamasının yaklaşık 326 milyon dolar olacağını söylüyor.

Orta Doğu ve Afrika'nın BT harcaması ise 244 milyar dolar olarak öngörülüyor ve bu tutarın yüzde 35'i Türkiye, Suudi Arabistan ve Güney Afrika'nın hesabına yazılıyor. Bu da 85 milyar dolar civarında bir tutara denk geliyor. Orta Doğu ve Afrika'nın profesyonel pazarlarına ise yüzde 38'lik pay biçiliyor, yani 93 milyar dolar.

Orta ve Doğu Avrupa bölgesindeki harcamaysa, Türkiye'nin bulunduğu bölgenin harcamasından daha az. Bu bölgede BT harcamaları yaklaşık 158 milyar dolar olarak hesaplanıyor. Profesyonel pazarların yaklaşık yüzde 50'lik pay alacağına, Rusya'nın ise tek başına bu pazarda yüzde 45'lik paya sahip olacağına yer veriliyor.

Asya Pasifik ülkelerinde ise 496 milyar dolarlık bir BT harcamasından söz ediliyor. Yükselen pazarlar bu pastadan yüzde 42'lik pay alıyor ve Uzakdoğu'nun önümüzdeki dönemde teknolojik gelişimini hızla sürdüreceğine işaret ediyor.

Sadece Türkiye'de internet ekonomisinin 2016'da 30 milyar dolar olacağı ve Facebook'un AB ekonomisindeki payının 15,3 milyar euro kadar olduğu düşünülürse BT harcamalarının bu hızda yükselmesi sürpriz görünmüyor. Tabii bu hızlı ilerlemenin ileri teknolojilere geçiş yapılmadığı takdirde bir noktadan sonra yavaşlayacağını da düşünmek gerekiyor.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.