IBM 'internetten daha büyük' bir veri kanalı açacak

IBM 'internetten daha büyük' bir veri kanalı açacak

Eric Schmit'in "Her iki günde bir uygarlığın başlangıcından 2003'e kadar yaratılan bilgiyi üretiyoruz." sözüyle internetteki veri akışının ne kadar hızlı ve yoğun olduğunu anlatalı 1,5 yılı geçti. İnternetin çok büyük bir veri akışına ortam sağladığı malum ve IBM yeni projesiyle interneti gölgede bırakacak gibi görünüyor.

IBM'in işbirliğiyle geliştirilen ve 2024'te tamamlanması beklenen yeni bir teleskop, tamamlandığında intertetteki tüm veriden daha fazlasını üretecek. Yeni işlemci ve enerji mimariyle donatılan ve Square Kilometer Array (SKA) adı verilen teleskopun her gün evrenden aktarması planlanan verinin boyutu 1 eksabayt (10^18 byte). IBM'e göre bu büyüklük WWW içinde üretilen bilginin 2 katına denk geliyor.

ASTRON (Hollanda Radyo Astronomi Enstitüsü) ile işbirliği ile geliştirilen DOME adlı proje 13 milyar yıl önceki Büyük Patlama sırasında ve ertesinde neler olduğunu öğrenmeyi hedefliyor.

Yazılım ve elektronik yeterlililiklerin hazırlanmasının ardından 2017'de inşaasına başlanması planlanan teleskopun bugünün sunucularıyla ayakta tutulamayacağını düşünüyorsanız  haklı sayılırsınız. Zira IBM araştırmacısı Ronanld Luijten, bugünkü sunuculardan milyonlarcasına ihtiyaç duyabileceğimizi söylüyor.

Luijten, karbon elementinin allotropu ve çelikten 20 kat daha sert ama esnek grafeni SKA'nın inşaasında kullanmayı düşünse de 2017'nin grafenin kullanımı için erken bir tarih olduğunu aktarıyor. (Nokia'nın gelecek nesil telefonlarında grafeni kullanacağını biliniyor.)

Söz konusu veriyi depolamak için faz değişimi ve katı hal sürücülerini göz önünde tutan IBM'in geliştireceği teknolojiler, pekala internetteki veriyi işleyebilmemizi de kolaylacaktır. Ancak tüm bu teknolojilerin genişleyen evren (geçtiğimiz günlerde bir kez daha doğrulandı) ve sonu gelmeyen ihtiyaçlarımız karşısında yeterli olup olmayacağı büyük bir muamma.

Yeri gelmişken IBM'in interneti anlattığı şu videoyu da paylaşmadan geçmeyelim

Görsel Kaynak: Babak Tafreshi/ESO

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.