'Erişim engeli' sayfasının tasarımı değişti

'Erişim engeli' sayfasının tasarımı değişti

Bildiğiniz gibi geçtiğimiz aylarda BTK ve TİB'in devreye aldığı internet filtresiyle hepimizin kullandığı internet bir çeşit filtre sisteminden geçiyor. Aile, iş, çocuk gibi farklı filtrelerden birini seçmeseniz de yeni sistemden geçen bağlantılarımızda ilk bir kaç ay pek sancı yaşamamıştık. Ancak son bir haftadır bazılarınızın da farketmiş olabileceği gibi filtre etkilerini biraz daha sert göstermeye başladı.

DNS ile aşılabilen site engellemeleri, filtrenin iyiden iyiye devreye girmesiyle aşılamaz hale geldi. Birkaç farklı konumdan yaptığım denemelerde hep aynı sonuç ortaya çıktı ve DNS'ler ile engelli sitelere erişim sağlanamadı. Başlıkta da belirttiğim gibi son günlerde karşılaşmaya başladığımız yenilenmiş engellenme sayfaları da sistemde bir çalışmanın yapıldığını ispatlar nitelikte.

Yenilenmiş engelleme sayfalarında BTK/TİB daha modern (!) bir tasarım kullanmış ve TİB, guvenliweb ile ihbarweb'in bağlantılarını da kaldırmış. Tasarımda yapılan bu değişiklik uygulama şeklinde tabii ki bir anlam ifade etmiyor, kullanıcıların asıl beklentisi ise yasaklı olan bir çok sitenin açılması ve engelleme kararlarının çok istisnai durumlarda alınması yönünde olduğunu söyleyebiliriz. En azından bizim temennimiz bu yönde.

Emektar engelleme sayfalarımızdan birini de hatıra olarak aşağıda paylaşıyorum, yıllarca az kahrımızı çekmedi :)

Not: Engellenme sayfasının yenilenmesi konusunda hangi kurumun direkt çalıştığını bilemiyoruz, herhangi bir kurumdan bu konuda bilgi alışverişimiz olmadı. Sadece farkettiğimiz bu detayı sizlerle paylaşmak istedik.

Güncelleme: EngelliWeb twitter üzerinden yeni tasarımın TİB'in değil TTNET'in bir çalışması olduğunu iddia etti. Kesin bilgiler elimize ulaştıkça yazıyı güncellemeye devam edeceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.