Online oyunlar Türkiye'de internete ivme kazandıracak

Online oyunlar Türkiye'de internete ivme kazandıracak

World Hosting Days Global etkinliğine katılan konuk yazarımız iş geliştirme uzmanı Melih Andıç, izlenimlerini Webrazzi okuyucularıyla paylaşıyor.

Her yıl dünyanın farklı yerlerinde küresel anlamda hosting teknolojileri üreten şirketleri bir araya getiren World Hosting Days Global etkinliği, bu sene Almanya’nın Rust bölgesindeki Europa Park’da düzenlendi. Hollanda, İngiltere, Lüksemburg, Almanya, Hindistan ve ABD’li şirketlerin aktif katılımcı olarak yer aldığı etkinlik, aralarında Türk firmalarının da bulunduğu yaklaşık 5 bin profesyonel davetliyi ağırladı.

Cloud teknolojilerinin bolca konuşulduğu etkinlikte yeni akım internet yatırımları da servis sağlayıcıların gündemindeydi.

Orta ve uzun vadede yeni müşteri talebinin hangi doğrultuda şekilleneceğinin sinyallerini de veren World Hosting Days Global, yabancı yatırımcı arayışında olan veya global pazara dönük proje üretmek isteyen girişimciler için de satır aralarında önemli ipuçları içeriyor.

Bu noktada özellikle Hollanda’nın Türkiye pazarı ile ilgilendiğini belirtelim. Hollandalı Spilgames’in oyunoyna.com projesini satın alması ve yine aynı menşei için facebook oyunları üretmekle meşgul Triodor’daki hareketlilik, önümüzdeki dönemde Türk internet kullanıcılarını yepyeni oyunlar ile tanıştırabilir.

Türkiye’de online oyunlara ciddi zaman ayrıldığını belirten Hollandalılar, bu potansiyelin kaliteli ürünlere ödeme yapmaya hazır olduğunu ayrıca fiziksel mağazalardan satın alınabilecek facebook ve Zynga kredileri ile kullanıcı eğilimlerinin para harcama yönünde ivmelenerek gelişeceğini düşünüyorlar. Bu tezlerine dayanak olaraksa Knight Online’nın Türkiye pazarındaki fatura üretebilme kabiliyetini ve geçtiğimiz yıldan itibaren popülaritesi hızla artan Riot Games’e ait gerçek zamanlı strateji oyunu League Of Legends’ın sessiz sedasız 70 bine ulaşan Türk kullanıcı sayısını örnek gösteriyorlar.

Kendilerinin host ettikleri ve bolca trafik üreten projelerin çıktıları, Hollandalıları oldukça heyecanlandırmış. Bu doneler üzerine geniş bir pazar araştırması yapan Hollandalılar, Türkiye'de dikine büyüyebilecek ve rahat rekabet edebileceklerini düşündükleri oyun sektörüne yakın duruyorlar. Ayrıca tabana yaygın kullanıcı kitlesinin e-ticaret harcamaları da yatırımcıları heyecanlandıran bir başka etmen. Bazı Hollandalılar yeni ve alternatif kanallar türeterek online ortamda ortalama 6 saat ve üzerinde zaman harcayan kullanıcılardan yeni kaynaklar üretebileceklerini düşünüyorlar.

Bildiği gibi Hollanda'nın ekonomik kimliği üreten değil pazarlayan olma yönünde. Bu açıdan Hollandalılar başarılı iş modellerini satın alıp, geliştirmeye de sıcak bakıyor. Ayrıca bazı şirketler, Türkiye'deki yazılımcı maliyetlerini de Avrupa'ya göre oldukça avantajlı bulduklarını dile getiriyor.

Ucuz enerji ve trafik maliyetleri ile Avrupa’nın en büyük hub’ı olarak bilinen Hollanda’nın yeni yatırımlar ile Türkiye pazarını büyütebileceğini ve yeni girişimlerin önünü açabileceğini düşünüyorum.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.