Facebook'tan mobil teknolojiler üzerine önemli adımlar

Facebook'tan mobil teknolojiler üzerine önemli adımlar

FacebookGünümüzde internet ve teknolojinin geldiği son noktada bir arama motoru olan Google ile arkadaşlık sitesi Facebook'un ya da e-ticaret sitesi olan Amazon'la teknoloji şirketi Apple'ın kıyasıya rekabet içinde olan rakipler olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Konunun son örneklerinden biri de Facebook'un Mobile World Congress 2012′de mobil kullanıcı alışkanlıklarına yön vermek istediğini açıklamasıydı.

Uzun zamandır HTML5 başta olmak üzere mobil teknolojilerle ilgili önemli adımlar atan Facebook son olarak MWC 2012'de Ringmark ve W3C Community Group'u duyurmuştu. Rakamlar 300 Milyon civarında Facebook kullanıcısının mobil cihazlar üzerinden Facebook'a bağlandığını gösteriyor. Facebook'ta mobil teknolojiler konusunda önemli söz sahiplerinden olan CTO Bret Taylor sunumunda, mobil uygulamalar yerine tüm mobil tarayıcılarda çalışacak tarayıcı bazlı uygulamaların artmasını istediklerine değindi.

Bu doğrultuda destek verdikleri W3C Community Group'tan bahseden Taylor, Samsung, HTC, AT&T, Nokia, Verizon, Orange, Zynga gibi şirketlerin de bu gruba destek olduklarını açıkladı. Web teknolojileriyle ilgili standartları belirleyen dünyaca ünlü W3C'nin alt gruplarından biri olan Community Group'un 2011'in son çeyreğinde oluşturulduğunu da belirtelim. Mobil teknolojilerde standartların yetersiz oluşundan şikayetçi olan Facebook, Communty Group'un cihaz üreticileri, geliştiriciler ve operatörler arasında bir köprü görevi görmesini hedefliyor.

Ayrıca Facebook, mobil tarayıcılar üzerinde çalışan uygulamaların ödeme zorluklarını aşmak için operatörlerle görüşme halinde olduğunu da açıkladı. Şu an ise SMS başta olmak üzere operatör bazlı çözümler, kullanıcıların App Store gibi uygulama marketlerinde yaşadığı deneyimin çok gerisinde kalıyor.

RingmarkTaylor'ın dediğindiği bir diğer konu ise Ringmark; mobil tarayıcılar için basit bir test servisi. Facebook tarafından üretilen Ringmark ile halkalar halinde listelenen spesifikasyonlardan hangilerinin servisi ziyaret ettiğiniz mobil tarayıcıda desteklenip desteklenmediğini öğrenebiliyorsunuz. Böylelikle geliştiriciler, uygulamalarının hangi cihaz ve tarayıcıda çalıştıklarını görebilecekler. Ayrıca operatörler de kullanıcılarına sundukları akıllı telefonların uyumluluklarını test edebiliyorlar.

Ringmark'ı kullanmak için test edilmek istenen mobil tarayıcıdan rng.io adresine girmek ve testin tamamlanmasını beklemek yeterli. Halkalarla temsil edilen aşamalardan birini aşamayan tarayıcı için bir üst aşamaya geçemeden test tamamlanmış oluyor. Detaylı sonuçları ve hangi özelliklerin desteklenip desteklenmediği ise test sonucunda çıkan detay ekranından öğrenmek mümkün. Örneğin sol tarafta dördüncü nesil bir iPod üzerinde bulunan Safari'den alınmış ekran görüntüsünü görebilirsiniz. Kısa bir süre sonra kodlarını açacak olan servisin ileride de geliştirilmeye devam edeceğini söyleyelim.

Mobil kullanıcıların zamanlarını tarayıcılarda değil de uygulamalarda geçirme alışkanlığı oldukça yüksekken Facebook'un web app (mobil tarayıcı üzerinde çalışan uygulamalar) konusundaki ısrarının ve mobil teknolojilerle ilgili attığı bu adımların nasıl sonuçlanacağını hep beraber göreceğiz.

Teknoloji dünyasındaki gelişmeleri takip edin. Neleri size ulaştırmamızı istersiniz?
Abonelik kaydınız başarıyla oluşturuldu.